Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Inget statligt bolag för produktion av väte

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 22.6.2022 8.47
Pressmeddelande

Staten kan främja väteekonomin på många sätt, visar arbets- och näringsministeriets utredning Statens roll i väteekonomin, som publiceras den 22 juni 2022.

Av slutrapporten Statens roll i väteekonomin framgår att statens roll i utvecklingen av väteekonomin är att fastställa politiska riktlinjer och strategiska intressen, beakta behov att utveckla självförsörjningen i fråga om energi och försörjningsberedskapen samt att främja industrins konkurrenskraft och investeringar.

Regeringen gav vid höstens budgetförhandlingar arbets- och näringsministeriet, statsrådets kansli och finansministeriet i uppdrag att utreda olika alternativ för att säkerställa en tillräcklig vätgasproduktion och distribution av vätgas. Ett alternativ är att inrätta ett nationellt vätgasbolag för att stödja utvecklingen av ett vätgaskluster och en vätgasinfrastruktur. 

Enligt bedömningen finns det inget behov av nya statliga projektutvecklingsbolag, eftersom flera vätgasprojekt redan har startats under de senaste åren. Däremot bedömer man att staten kan agera i rollen som utvecklare och innehavare av överföringsnät för vätgas. 

Projektutvecklingen i anslutning till produktionen av vätgas och elektrobränslen är aktiv i Finland. Enligt slutrapporten hindras utvecklingen för närvarande av ofullbordad EU-lagstiftning och i framtiden av hård internationell konkurrens och osäker efterfrågan, eftersom det krävs starkare politisk styrning i fråga om vätgasens och elektrobränslenas konkurrenskraft än i fråga om fossila bränslen.

Mer information: 
Petri Peltonen, understatssekreterare, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 3662
Jyrki Alkio, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7103
 

 
Tillbaka till toppen