Hyppää sisältöön

Pakkasaamun järvimaisema palkittiin Maisemapäivän valokuvakilpailun parhaana

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2023 8.12
Uutinen
Syksyinen kylmää henkivä ja kirkas järvimaisema jossa näkyy puita ja pieni punainen mökki.
Kansainvälisen maisemapäivän valokuvakilpailussa parhaana palkittiin Pertti Puustisen taidokas otos syksyisestä pakkasaamun järvimaisemasta.

Maisemakuvakilpailun anti tarjoilee jälleen näkymän lokakuiseen maisemaan. Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen järjestämässä valokuvakilpailussa palkittiin kuva Kuopiosta.

Kilpailun parhaana kuvana palkittiin Pertti Puustisen 22.10.2023 ottama valokuva Kuopion Savilahdesta. Maisemapäivää vietettiin 20.10., ja kilpailuun pystyi osallistumaan 16.10.–22.10.2023 välisenä aikana taltioidulla maisemakuvalla.

”Voittanut valokuva on kaunis kuvaus syksyn pakkasaamusta. Puiden takaa pilkottava pieni punainen mökki on ilahduttava väripilkku, joka tuo myös ihmisen roolin maisemassa selvästi näkyviin. Tuomaristoa miellyttivät myös kuvan kauniit sävyt, kerroksellisuus ja syvyys, jota taustalla häämöttävä kukkula tuo kuvaan”, kertoo kilpailun koordinaattori, tutkija Annika Uddström Suomen ympäristökeskuksesta.

Kilpailun voittaja palkitaan 500 euron lahjakortilla Rajala Pro Shopiin. Kunniamaininnan kuvistaan saivat Emma Buss (Mustasaari, Sulva 21.10.), Tarja Vilmi (Kirkkonummi, Kantvik 21.10.), Marjo Myllylä (Pudasjärvi, Taipaleenharju 22.10.), Anne Savola (Pori, Hallituskatu 16.10.). Kunniamaininnan saaneet palkitaan kirjapalkinnoin.

Palkituista kuvista sekä kilpailun muusta kuvasadosta kootaan valokuvanäyttely, joka on esillä ympäristöministeriön aulan ulkoikkunoissa 10.11.2023–7.1.2024 (Aleksanterinkadun ja Fabianinkadun kulmaus, Aleksanterinkatu 7, Helsinki).

Maisemapäivään liittyi lisäksi Instagramissa toteutettu #arkimaisema-kampanja, jossa osallistujat juhlistivat arkensa maisemia kuvaamalla niitä ja jakamalla kuvat muiden nähtäville. Päivän kunniaksi järjestettiin myös ohjattuja maisemakävelyjä.

Kansainvälisellä maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia sekä elinympäristön laatua ja monimuotoisuutta. Vuosittain vietettävä kansainvälinen maisemapäivä liittyy Euroopan neuvoston maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua, ja -suunnittelua. Sopimus on voimassa 40:ssä Euroopan neuvostoon kuuluvassa valtiossa, Suomessa vuodesta 2006.

Kansainvälistä maisemapäivää vietettiin tänä vuonna seitsemättä kertaa. Kansainvälisen maisemapäivän valmisteluissa ja valokuvakilpailun tuomaristossa oli edustus ympäristöministeriöstä, Suomen ympäristökeskuksesta, Museovirastosta, Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta, Suomen Kotiseutuliitosta ja Viherympäristöliitosta. Maisemapäivä oli osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoja

Annika Uddström
tutkija
Suomen ympäristökeskus
p. 0295 251 715
[email protected]