Hoppa till innehåll

Sjölandskap på en frostig morgon vann första pris i landskapsdagens fototävling

miljöministeriet
Utgivningsdatum 10.11.2023 8.12 | Publicerad på svenska 10.11.2023 kl. 13.39
Nyhet
Ett sjölandskap på en frostig höstmorgon
I den internationella landskapsdagens fototävling belönades Pertti Puustinens skickliga tagning av ett sjölandskap på en frostig höstmorgon.

Landskapsfototävlingens bidrag erbjuder åter igen en utsikt över oktoberlandskap. I fototävlingen, som ordnades av miljöministeriet och Finlands miljöcentral, belönades en bild från Kuopio.

Tävlingens vinnarfoto är taget av Pertti Puustinen i Savilahti i Kuopio den 22 oktober 2023. Landskapsdagen firades den 20 oktober, och man kunde delta i tävlingen med landskapsfoton som tagits mellan den 16 och 22 oktober 2023.

”Det vinnande fotografiet är en vacker skildring av en frostig höstmorgon. Den lilla röda stugan bakom träden är en glädjande färgfläck som också tydligt synliggör människans roll i landskapet. Juryn tyckte också om bildens vackra färgtoner och olika lager, och det djup som den kulle som skymtar i bakgrunden ger bilden”, säger tävlingssamordnaren Annika Uddström, forskare vid Finlands miljöcentral.

Vinnaren belönas med ett presentkort på 500 euro till Rajala Pro Shop. Följande personer fick ett hedersomnämnande för sina bilder: Emma Buss (Korsholm, Solf den 21 oktober), Tarja Vilmi (Kyrkslätt, Kantvik den 21 oktober), Marjo Myllylä (Pudasjärvi, Taipaleenharju den 22 oktober), Anne Savola (Björneborg, Hallituskatu den 16 oktober). De som fått ett hedersomnämnande får böcker som pris.

Av de prisbelönta bilderna och tävlingens övriga bilder sammanställs en fotoutställning som presenteras i ytterfönstren i miljöministeriets entréhall den 10 november 2023–7 januari 2024. (Hörnet av Alexandersgatan och Fabiansgatan, Alexandersgatan 7, Helsingfors).

Till landskapsdagen hörde också kampanjen #arkimaisema på Instagram, där deltagarna firade sina egna vardagliga landskap genom att fotografera dem och dela bilderna med andra. Dagen till ära ordnades också guidade landskapspromenader.

Genom den internationella landskapsdagen vill man fästa uppmärksamhet vid att landskapen är en väsentlig del av allas kulturarv, identitet och välbefinnande samt av livsmiljöns kvalitet och mångfald. Den internationella landskapsdagen firas årligen och hänför sig till Europarådets landskapskonvention, som främjar vård, skydd och planering av landskap. Konventionen gäller i 40 länder i Europarådet, i Finland sedan 2006.

Den internationella landskapsdagen firades i år för sjunde gången. I förberedelserna inför den internationella landskapsdagen och i juryn för fototävlingen deltog representanter för miljöministeriet, Finlands miljöcentral, Museiverket, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Finlands Hembygdsförbund och Grönmiljöförbundet. Landskapsdagen ingick i programmet för Europeiska kulturmiljödagarna.

Mer information

Annika Uddström
forskare
Finlands miljöcentral
tfn 0295 251 715
[email protected]