16. pakotepaketissa EU kieltää alumiinin tuonnin Venäjältä ja puuttuu varjolaivastoon
Euroopan unionin 24. helmikuuta hyväksymään 16. pakotepakettiin sisältyy muokkaamattoman alumiinin tuontikielto ja vientikieltojen laajennuksia. Myös varjoaluksiin sekä niiden taustalla vaikuttaviin toimijoihin kohdistetaan uusia pakotteita.
EU:n 16. pakotepaketti on vastaus Venäjän toimiin hyökkäyssodassaan Ukrainan alueella. Ensimmäinen osa uusista pakotteista koskee luetteloa pakotelistatuista henkilöistä ja yhteisöistä.
Lisättäväksi ehdotetut henkilöt ovat Venäjän miehittämilleen alueille Ukrainassa asettamien nukkehallintojen edustajia sekä Venäjän asevoimien edustajia, poliittisia toimijoita, Venäjän yhteiskunnan informaatiovaikuttajia, mielipidevaikuttajia sekä Venäjän hallitusta tukevia tai siitä hyötyviä liike-elämän vaikuttajia. Listattavaksi ehdotetut yhteisöt ovat Venäjän asevoimia tukeneita yrityksiä.
Uutena toimena otetaan käyttöön kielto, joka koskee liiketoimia tiettyjen Venäjän satamien ja lentokenttien kanssa. Lisäksi pakotteiden piiriin lisätään uusia Venäjän varjolaivastoon kuuluvia aluksia. EU-pakotteet kohdistuvat nyt yhteensä 153 alukseen.
Myös henkilöpakotteissa otetaan käyttöön uusi pakotelistauskriteeri, joka mahdollistaa varjolaivaston taustalla olevien tahojen listaamisen pakotteiden piiriin.
Toinen osa rajoittaa edelleen Venäjän kanssa käytävää kauppaa ja se sisältää uusia venäläisten tuotteiden tuontikieltoja sekä liiketoimintakieltoja. EU kieltää muokkaamattoman alumiinin tuonnin Venäjältä. Vuoden mittaisen siirtymäajan aikana alumiinia saisi tuoda Venäjältä enintään asetuksessa mainitun kiintiön verran.
Kolmanneksi vientikiellon piiriin lisätään tuotteita, jotka voisivat edistää Venäjän sotilaallista ja teknologista kehittämistä tai puolustus- ja turvallisuusalan kehittämistä.
Kiellon piiriin lisätään myös Venäjän sotateollisuutta ja teollista kehitystä edistäviä tuotteita. Lisäyksiin lukeutuu videopeliohjaimet, tiettyjä malmeja ja rikasteita, kromi, pyroteknisiä tuotteita sekä jousia.
Pakotteiden kiertämisen estämiseksi aluepakotejärjestelmiin lisätään vastaavia ulkomaankauppaa ja finanssisektoria koskevia kieltoja.
Ns. henkilö- ja yhteisöpakotejärjestelmä
- Neuvoston päätös (YUTP) 2025/388
- Neuvoston asetus (EU) 2025/390
- Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2025/389
Ns. sektoripakotejärjestelmä
Krimin ja Sevastopolin aluepakotejärjestelmä
Donetskin, Hersonin, Luhanskin ja Zaporižžjan aluepakotejärjestelmä
Lisätietoja:
Pia Sarivaara, pakotekoordinaattori, pakoteyksikkö, puh. +358 295 350 660
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]