Aina matkailu ei ole mutkatonta - Ulkoministeriö tukena maailmalla
Ulkoministeriö ja Suomen edustustot maailmalla antoivat konsulipalveluita yhteensä noin 205 000 asiakkaalle viime vuonna. Ulkoministeriön ympärivuorokautista päivystystä hoitavaan päivystyskeskukseen tuli vuoden aikana yhteensä noin 6 800 yhteydenottoa.
Avustustapauksia oli eniten Espanjassa, Saksassa, Thaimaassa, Virossa ja Ruotsissa. Nämä ovat maita, jonne suomalaiset muutenkin eniten matkustavat. Vuonna 2024 ulkoministeriön konsuliasioiden yksikkö oli mukana 637:n ulkomailla tapahtuneen kuolemantapauksen hoidossa. Suomalaisia menehtyy ulkomailla siis lähes kaksi per päivä. Ulkomailla rikoksen uhriksi joutuneita oli 81, sairaustapauksen vuoksi avustusta tarvinneita 227 sekä pidätettyjä ja vangittuja 131. Vangittujen tilastoluvussa ei ole mukana Pohjoismaita, koska tapaukset hoituvat suorin viranomaisyhteyksin Pohjoismaiden välillä.
Vuonna 2024 Suomen edustustoissa maailmalla myönnettiin 15 359 uutta passia (20 369 v. 2023) ja 5837 henkilökorttia (4538 v. 2023).
Avuntarvitsijoiden yhteydenottoja tulee niin edustustoihin, ministeriöön kuin ulkoministeriön ympärivuorokautiseen päivystykseen. Edustustojen ja päivystyskeskuksen ensisijainen tehtävä on neuvoa ja auttaa asiakasta edistämään omatoimisesti asiaansa. Ulkomaan matkaa suunniteltaessa tai viimeistään jos jotain ikävää matkan aikana sattuu, on tärkeä muistaa ulkoministeriön tarjoamat konsulipalvelut.
Konsulikriiseistä eniten työllisti viime vuonna Lähi-idän laajentunut konflikti, erityisesti Gazan ja Libanonin tilanne. Osana kriisinhoitoa Suomen Beirutin-suurlähetystön tueksi ja suomalaisten avustamiseksi lähetettiin syksyn 2024 aikana UM:n konsulikomennuskunnan ja puolustusvoimien henkilöstöä. Loka-marraskuussa Espanjan tulvat koskettivat suurta määrää suomalaismatkailijoita ja heitä ohjittiin sekä sosiaalisessa mediassa että suorin viestein välttämään tulva-alueita eri puolilla Espanjaa.
Luonnon tai ihmisen aiheuttamia kriisi- ja poikkeustilanteita on vuosittain noin 150. Edellisvuosien tapaan ulkoministeriötä työllistivät yhä enenevässä määrin luonnononnettomuudet, esimerkiksi hirmumyrskyt, maastopalot, maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset sekä maiden sisäiset konfliktit ja levottomuudet.
Matkustustiedotteet ja matkustusilmoitus ovat suosittuja palveluja
Ulkoministeriö julkaisee matkustustiedotteita yli 150 maahan ja ne ovat edelleen ulkoministeriön verkkosivujen luetuinta sisältöä. Uusina kohteina matkustustiedotteet laadittiin nyt myös Gambiaa ja Norsunluurannikkoa koskien. Vuonna 2024 matkustustiedotteiden lukijoita kiinnostivat eniten tiedotteet suosituista matkailumaista Espanjast, Kreikasta, Thaimaasta ja Italiasta. Kriisialueiden maiden matkustustiedotteita seurataan myös aktiivisesti. Näin matkailija saa ajankohtaista tietoa muutoksista matkakohteessa.
Viime vuonna lähes 200 000 matkailijaa teki matkustusilmoituksen yhteensä 215 maahan tai alueelle ulkoministeriön ylläpitämän Matkustusilmoitus.fi -palvelun kautta. Matkustusilmoitusten määrä nousi edellisvuodesta noin viisi prosenttia. Ilmoitusten määrä nousee aina myös kriisitilanteen tullen. Eniten ilmoituksia tehtiin Espanjaan ja Kreikkaan.
Matkustusilmoituksen kautta ministeriö saa nopeasti yhteyden matkailijaan, jos maan turvallisuustilanne niin vaatii. Ulkoministeriö jakaa ajantasaista viranomaistietoa kohdemaan muuttuvasta tilanteesta tekstiviestitse tai sähköpostin kautta.
Vähemmän mutkia matkassa, kun passi on tallessa ja matkavakuutus voimassa
Suomalaisten matkailijoiden kohtaamat ongelmat ja tiedontarve maailmalla eivät ole vähentyneet. Passin vanheneminen, häviäminen tai unohtuminen on edelleen suurin yksittäinen ongelma. Ilman passia tai henkilökorttia ulkomaan matka ei pääse edes alkuun. Aina ei riitä, että passi on voimassa matkan ajan. Monien maiden viranomaiset vaativat, että passi on voimassa vielä useita kuukausia matkan jälkeen. Monikansalaisilta saatetaan edellyttää maasta poistuttaessa myös toisen kotimaan passin esittämistä.
Säilytä passi turvallisessa paikassa, älä jätä sitä tai muitakaan arvotavaroita esimerkiksi vuokra-autoon matkasi aikana. Passin tai henkilökortin hankkiminen ulkomailla voi tarkoittaa paljonkin ylimääräistä vaivaa.
Ulkoministeriö suosittelee ottamaan riittävän kattavan matkavakuutuksen aina ennen matkalle lähtöä. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa toisessa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Jos jotain sattuu, sairaalalaskut voivat erityisesti kaukomailta helposti nousta tuhansiin euroihin.
Ennen matkaa kannattaa siis tutustua kohdemaan matkustustiedotteeseen ulkoministeriön sivuilla ja tehdä matkustusilmoitus. Muista myös ulkoministeriön päivystyskeskus, apunasi 24/7 numerossa +358 9 160 55555 ja email: [email protected]
Lisätietoja:
- Outi Saarikoski, konsuliasioiden yksikön päällikkö, puh. 0295 350 696
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]