Hoppa till innehåll

Alltid kan det hända något på resan - Utrikesministeriet hjälper resenärer ute i världen

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 17.1.2025 12.14 | Publicerad på svenska 17.1.2025 kl. 12.20
Pressmeddelande

Utrikesministeriet och Finlands ambassader och konsulat hjälpte i fjol sammanlagt cirka 205 000 personer. Utrikesministeriets dygnet runt jour kontaktades sammanlagt omkring 6 800 gånger under året.

Antalet hjälpbehövande var störst i Spanien, Tyskland, Thailand, Estland och Sverige. Det här är länder dit finländarna också annars reser mest. År 2024 deltog utrikesministeriets enhet för konsulära ärenden i behandlingen av 637 dödsfall utomlands. Så gott som två finländare dör alltså utomlands varje dag. Antalet personer som hade fallit offer för brott uppgick till 81, antalet personer som behövde hjälp på grund av sjukdomsfall till 227 och antalet anhållna och häktade till 131. Statistiken över antalet häktade inkluderar inte de nordiska länderna eftersom fallen sköts direkt mellan ländernas myndigheter. 

År 2024 utfärdade Finlands beskickningar 15 359 nya pass (20 369 år 2023) och 5837 identitetskort (4538 år 2023).

Hjälpbehövande kontaktar såväl ambassaderna och konsulaten som utrikesministeriet och ministeriets dygnet runt jour. Både beskickningarna och jourcentret ger i första hand råd och hjälper resenärer att på egen hand lösa sitt ärende. När du planerar en utlandsresa eller senast om det inträffar något tråkigt under resan är det viktigt att komma ihåg utrikesministeriets konsulära tjänster.

Den största konsulära krisen i fjol var den utvidgade konflikten i Mellanöstern, särskilt situationen i Gaza och Libanon. För att hantera krisen sändes under hösten 2024 personal från utrikesministeriets konsulära utryckningsteam och Försvarsmakten till stöd för Finlands ambassad i Beirut och för att hjälpa finländarna. I oktober-november berörde översvämningarna i Spanien ett stort antal finländska turister och de avråddes både genom sociala medier och genom direkta meddelanden att undvika översvämningsområden på olika håll i Spanien.

Antalet kriser och exceptionella situationer, orsakade av naturen eller mänsklig verksamhet, är årligen cirka 150. I likhet med tidigare år är orsaken till utrikesministeriets ökade arbetsbörda allt oftare naturkatastrofer, till exempel orkaner, markbränder, jordbävningar och vulkanutbrott samt konflikter och oroligheter inom länderna.

Resemeddelanden och reseanmälan är populära tjänster

Utrikesministeriet ger ut resemeddelanden om fler än 150 länder och de är fortfarande det mest lästa innehållet på utrikesministeriets webbplats. Nu utarbetar ministeriet resemeddelanden också om Gambia och Elfenbenskusten. År 2024 var läsarna mest intresserade av läget i Spanien, Grekland, Thailand och Italien. Resemeddelanden om krisdrabbade länder följs också aktivt. På så sätt får resenären aktuell information om förändringar i resmålet.

I fjol lämnade nästan 200 000 resenärer en reseanmälan till sammanlagt 215 länder eller regioner via utrikesministeriets tjänst reseanmalan.fi . Antalet reseanmälningar ökade med omkring fem procent från året innan. Antalet anmälningar ökar alltid också vid kriser. Flest anmälningar gjordes om resor till Spanien och Grekland.

En reseanmälan hjälper utrikesministeriet att snabbt få kontakt med resenären om säkerhetsläget i landet kräver det. Utrikesministeriet skickar aktuell myndighetsinformation om de förändringar som sker i mållandet per sms eller e-post.

Det är smidigare att resa när du har koll på ditt pass och en giltig reseförsäkring

Finländska resenärers problem och behov av information har inte minskat. Föråldrade, förlorade eller glömda pass är fortfarande det största enskilda problemet eftersom utan pass eller identitetskort är omöjligt att resa utomlands. Det räcker inte alltid att passet är giltigt under resan. Många länder kräver också att passet är giltigt flera månader efter resan. Det är möjligt att resenärer med flera medborgarskap också måste visa upp pass för det andra hemlandet när de lämnar landet.

Förvara ditt pass på ett säkert ställe, lämna inte ditt pass eller andra värdesaker till exempel i en hyrbil under din resa. Ansökan om ett nytt pass eller identitetskort utomlands kan innebära mycket extra besvär.

Utrikesministeriet rekommenderar att du tecknar en tillräckligt täckande reseförsäkring alltid innan du reser. Med det europeiska sjukvårdskortet får du medicinskt nödvändig vård i ett annat EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland. Om något händer, kan sjukhusavgifterna i synnerhet i fjärran länder uppgå till tusentals euro.

Före resan är det alltså bra att du läser resemeddelandet på utrikesministeriets webbplats och gör en reseanmälan Kom också ihåg utrikesministeriets dygnet runt jour, tfn +358 9 160 55555, e-post: [email protected].

 

 

Mer information:

  • Outi Saarikoski, chef för enheten för konsulära ärenden, tfn 0295 350 696
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]