EU-ministerivaliokunnassa Euroopan poliittisen yhteisön kokous ja epävirallinen Eurooppa-neuvosto
EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan keskiviikkona 6. marraskuuta Suomen kantoja epäviralliseen Eurooppa-neuvoston jäsenten kokoukseen (8.11.) ja sen yhteydessä järjestettävään Euroopan poliittisen yhteisön kokoukseen (7.11.). Lisäksi EU-ministerivaliokunnassa oli esillä EU:n tuleva monivuotinen rahoituskehys sekä muuttoliikekysymykset.
Budapestissä 8. marraskuuta järjestettävän valtion- ja hallitusten johtajien epävirallisen kokouksen keskeisenä aiheena on kilpailukyky. Suomi katsoo, että EU:n strateginen kilpailukyky perustuu unionin omien vahvuuksien edelleen kehittämiselle ja markkinaehtoisille ratkaisuille. Keskiössä ovat toimivat, vapaaseen liikkuvuuteen perustuvat sisämarkkinat ja tehokas valtiontuki- ja kilpailupolitiikka. Myös Euroopan laajuisen pääomamarkkinan kehittäminen on tärkeää - samoin avoin, sääntöperustainen ja vastuullinen kansainvälinen kauppa. Kilpailukykyä voidaan vahvistaa uudistumalla, mikä edellyttää nykyistä vahvempia panostuksia muun muassa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan sekä digitalisaatioon. Suomi tukee puolustusteollisuuden kehittämistä ja vahvistamista. Myös puhtaan energian investointeja tulee edelleen edistää – samoin biotaloutta, resurssitehokkuutta, kiertotaloutta ja hiilineutraalien materiaalien kehittämistä. Tärkeää on myös parantaa koulutetun työvoiman saatavuutta, sekä kehittää ja vähentää EU-sääntelyä.
Euroopan poliittisen yhteisön (EPY) viides kokous järjestetään epävirallista Eurooppa-neuvostoa edeltävänä päivänä 7. marraskuuta Budapestissa. Kokouksen täysistunnon aiheena ovat Euroopan turvallisuushaasteet, ja pienryhmäkeskustelujen aiheina ovat muuttoliike sekä taloudellinen turvallisuus. Suomi pitää eurooppalaisen päämiestason vuoropuhelun ja yhteistyön tiivistämistä hyödyllisenä. Suomelle on tärkeää, että kokous lujittaa koko Euroopan tukea Ukrainalle.
Lisäksi EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen liittyen tulevan EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ennakkovalmisteluun. Osana tätä kokonaisuutta EU-ministerivaliokunta linjasi myös ennakkovaikuttamislinjauksista koskien EU:n tulevaa tutkimus- ja innovaatiopolitiikka sekä investointien takausvälineitä.
Kokouksen viimeisenä asiakohtana pääministeri Orpo kertoi EU-ministerivaliokunnan jäsenille lokakuun Eurooppa-neuvostossa (17.10.) käydystä muuttoliikekeskustelusta. Eurooppa-neuvosto hyväksyi muuttoliikkeestä päätelmät, joihin sisältyi poikkeuksellisen vahvat kirjaukset välineellistetystä maahantulosta. Päätelmissä Eurooppa-neuvosto osoitti solidaarisuutta välineellistämistä kokeneille maille ja huomioi, että poikkeukselliset tilanteet edellyttävät asianmukaisia toimenpiteitä.
Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Elisa Tarkiainen p. 050 433 4533, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia