Hoppa till innehåll

På EU-ministerutskottets agenda stod mötet i den europeiska politiska gemenskapen och Europeiska rådets informella möte

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 6.11.2024 12.08 | Publicerad på svenska 6.11.2024 kl. 13.36
Pressmeddelande

EU-ministerutskottet fastställde onsdagen den 6 november Finlands ståndpunkter inför det informella mötet mellan Europeiska rådets medlemmar den 8 november och det möte i den europeiska politiska gemenskapen som ordnas den 7 november i samband med det. EU-ministerutskottet diskuterade också EU:s kommande fleråriga budgetram och migrationsfrågor.

Konkurrenskraft är ett centralt tema för det informella mötet mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer i Budapest den 8 november. Finland anser att EU:s strategiska konkurrenskraft baserar sig på vidareutveckling av unionens egna styrkor och på marknadsbaserade lösningar. Det viktigaste är en fungerande inre marknad som baserar sig på fri rörlighet och en effektiv konkurrenspolitik och politik för statligt stöd. Att utveckla den europeiska kapitalmarknaden är också viktigt, likaså en öppen, regelbaserad och hållbar internationell handel. Konkurrenskraften kan stärkas genom förnyelse, och detta förutsätter större satsningar bland annat på forskning, utveckling och innovationer och på digitalisering. Finland stöder insatserna för att utveckla och stärka försvarsindustrin. Också investeringar i ren energi bör främjas – likaså bioekonomi, resurseffektivitet, cirkulär ekonomi och utveckling av koldioxidneutrala material. Det är också viktigt att förbättra tillgången till utbildad arbetskraft och att utveckla och minska EU-regleringen.

Det femte mötet i den europeiska politiska gemenskapen hålls i Budapest den 7 november, dagen innan Europeiska rådets informella möte. Temat för plenarsessionen är Europas säkerhetsutmaningar. Dessutom är avsikten att diskutera migration och ekonomisk säkerhet i mindre grupper. Finland anser att det är nyttigt att dialogen och samarbetet mellan de europeiska stats- och regeringscheferna intensifieras. Finland framhåller att mötet ska stärka hela Europas stöd till Ukraina.

Dessutom fick EU-ministerutskottet en lägesrapport om förberedelserna inför EU:s kommande fleråriga budgetram. Som en del av denna helhet fastställde EU-ministerutskottet riktlinjer för det proaktiva påverkansarbetet i fråga om EU:s framtida forsknings- och innovationspolitik och garantiinstrumenten för investeringar.

Som sista punkt informerade statsminister Orpo EU-ministerutskottets övriga medlemmar om den diskussion kring migration som Europeiska rådet förde vid sitt möte den 17 oktober. Europeiska rådet antog slutsatser om migration med exceptionellt starka ställningstaganden till instrumentaliserad inresa. I slutsatserna uttryckte Europeiska rådet sin solidaritet med de länder som blivit föremål för instrumentaliserad inresa och påpekade att exceptionella situationer kräver lämpliga åtgärder.


Mer information: Elisa Tarkiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 433 4533, Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli