Hyppää sisältöön

Hallitus on päättänyt sulkea rajan Kaakkois-Suomessa

sisäministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 16.11.2023 13.38 | Julkaistu suomeksi 28.11.2023 klo 11.12
Tiedote 511/2023
Kuvassa teksti

Valtioneuvosto on päättänyt sulkea osan Suomen itärajasta. Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat suljetaan 18.11.2023 alkaen. Kansainvälisen suojelun hakeminen Suomen ja Venäjän maarajalla keskitetään Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille. Asiasta päätettiin torstaina valtioneuvoston istunnossa. Päätös on voimassa 18.2.2024 asti.

“Olemme toimineet päättäväisesti ja ripeästi siksi, että tilanne itärajalla ei pahenisi. Rajavartiolakiin tehtiin muutoksia viime vaalikaudella juuri tällaisia tilanteita varten. Nyt näitä työkaluja on käytetty“, pääministeri Petteri Orpo sanoo. 

“Itärajan rajanylityspaikkojen sulkemisella pysäytetään laiton maahantulo Suomeen. Hallitus on valmis vielä järeämpiin toimenpiteisiin tarpeen niin vaatiessa“, sanoo sisäministeri Mari Rantanen.

On olemassa viitteitä siitä, että vieraan valtion viranomaisilla tai muilla toimijoilla on ollut osuus rajan laittomasti ylittäneiden henkilöiden Suomeen saapumiseen edesauttamisessa.

Rajat ovat kiinni Kaakkois-Suomessa 18.11.2023 alkaen

Suomen ja Venäjän maarajan ylittävien tulee päätöksen voimassaoloaikana käyttää muita kuin Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikkoja. Myös Suomen kansalaisen on käytettävä avoinna olevia rajanylityspaikkoja.

Kansainvälisen suojelun eli turvapaikan hakeminen Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla keskitetään Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille, jonne maahan pyrkivät ohjataan ja opastetaan. 

Päätös perustuu rajavartiolakiin

Rajavartiolain 16 pykälän mukaan valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi. Valtioneuvosto voi myös tarvittaessa päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä yhdelle tai useammalle rajanylityspaikalle.

Hallitus ja viranomaiset seuraavat itärajan tilanteen kehittymistä tarkasti. Päätöksen sisältöä ja laajuutta arvioidaan säännöllisesti tilanteen kehittymisen perusteella. Päätös kumotaan tai sitä muutetaan, jos se ei ole enää välttämätön yleiselle järjestykselle tai kansalliselle turvallisuudelle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi.