Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo huippukokouksiin Brysseliin

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 20.3.2024 9.57 | Julkaistu suomeksi 20.3.2024 klo 12.27
Tiedote
Kuvassa pääministeri Petteri Orpo mikrofonien edessä.

Pääministeri Petteri Orpo osallistuu 21. ja 22. maaliskuuta Brysselissä järjestettävään Eurooppa-neuvoston kokoukseen sekä sen yhteydessä pidettävään Eurohuippukokoukseen. Lisäksi pääministeri osallistuu 21. maaliskuuta ydinenergiahuippukokoukseen.

Eurooppa-neuvoston aiheita ovat etenkin Ukrainan tuki, turvallisuus ja puolustus sekä Lähi-idän tilanne. Muita aiheita ovat laajentuminen, ulkosuhteet, muuttoliike, maatalous ja eurooppalainen ohjausjakso. EU-maiden johtajilla on myös tapaaminen YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin kanssa.

"Korostan Eurooppa-neuvoston kokouksessa, että vahvaa tukea Ukrainalle pitää jatkaa ja lisätä. Venäjän hyökkäyssota on muuttanut Euroopan turvallisuustilannetta.  Sen vuoksi meidän on myös syvennettävä EU:n puolustusyhteistyötä ja vahvistettava Euroopan puolustusteollisuutta. Yksi keino tähän on Suomen johdolla tehty yhteensä 14 EU-maan aloite siitä, että Euroopan investointipankin roolia vahvistettaisiin eurooppalaisen puolustusteollisuuden tukemisessa", pääministeri Orpo sanoo. 

Eurohuippukokouksessa keskustellaan euroalueen taloustilanteesta sekä Euroopan pääomamarkkinaunionin jatkokehittämisestä.

Ennen Eurooppa-neuvostoa pääministeri osallistuu Belgian pääministerin Alexander De Croon ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) koolle kutsumaan ydinenergiahuippukokoukseen. Huippukokous nostaa esiin ydinenergiaa kestävänä energiantuotantomuotona globaalisti.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia.

Lisätietoja kokouksesta

Videoita ja valokuvia