Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo deltar i toppmöten i Bryssel

statsrådets kansli
Utgivningsdatum 20.3.2024 9.57 | Publicerad på svenska 20.3.2024 kl. 12.27
Pressmeddelande
I foto statsminister Petteri Orpo.

Statsminister Petteri Orpo deltar i Europeiska rådets möte den 21 och 22 mars och i eurotoppmötet i samband med det. Dessutom deltar statsministern i ett toppmöte om kärnenergi den 21 mars.

De viktigaste frågorna på Europeiska rådets agenda är stödet till Ukraina, säkerhet och försvar samt läget i Mellanöstern. Andra teman är EU:s utvidgning, yttre förbindelser, migration, jordbruk och den europeiska planeringsterminen. Stats- och regeringscheferna har också ett möte med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

"Under Europeiska rådets möte kommer jag att framhålla att det starka stödet till Ukraina måste fortsätta och dessutom utökas. Rysslands anfallskrig har förändrat säkerhetsläget i Europa. Därför måste vi fördjupa EU:s försvarssamarbete och stärka den europeiska försvarsindustrin. Till detta bidrar bland annat det initiativ om att stärka Europeiska investeringsbankens stöd till den europeiska försvarsindustrin som 14 EU-länder tillsammans lagt fram under ledning av Finland", säger statsminister Orpo.

Vid eurotoppmötet diskuteras det ekonomiska läget i euroområdet och den fortsatta utvecklingen av den europeiska kapitalmarknadsunionen.

Före Europeiska rådets möte deltar statsminister Orpo i ett toppmöte om kärnenergi som sammankallats av Belgiens premiärminister Alexander De Croo och Internationella atomenergiorganet (IAEA). Toppmötet lyfter fram kärnenergi som en hållbar form av energiproduktion i ett globalt perspektiv.

Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Anne Sjöholm, tfn 040 537 0733, kommunikationschef för EU-ärenden, statsrådets kansli
 

Ytterligare information

Videor och photon