Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpon johtama talousneuvosto kokoontui ensimmäistä kertaa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.9.2023 16.54
Tiedote

Pääministeri Petteri Orpon johtama talousneuvosto kokoontui Kesärannassa hallituskauden ensimmäiseen kokoukseen. Keskustelun teemoina olivat Suomen talouden tila ja hallituksen finanssipolitiikka.

Talousneuvosto kuuli alustukset Suomen Pankin johtokunnan jäseneltä Marja Nykäseltä ja valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattorilta Lauri Kajanojalta. Kommenttipuheenvuoron esitti työelämäprofessori Martti Hetemäki.

Keskustelussa todettiin, että Suomen julkisen talouden tilanne on huolestuttava. Talouskasvu on jäänyt vertailumaista jälkeen finanssikriisistä alkaen. Suomen julkisen talouden velkasuhde on ilman toimenpiteitä kasvamassa voimakkaasti samaan aikaan, kun vertailumaiden velkasuhteet kääntyvät laskuun.

”Tapaaminen herätti minussa luottamusta. Meillä on yhteinen tilannekuva Suomen taloudesta. Jaamme myös ison tavoitteen talouskasvun vauhdittamisesta ja julkisen talouden kestävyysvajeen korjaamisesta. Jaettu tilannekuva ja tavoitteet ovat hyvä pohja yhteiskunnan rakentamiselle yhdessä”, Orpo sanoo.

”Avointa keskustelua tarvitaan. Ratkaisujen löytäminen on meidän kaikkien vastuulla. Pidän talousneuvostoa arvokkaana foorumina yhteiskunnan läpäisevälle keskustelulle.”

Talousneuvosto on pääministerin johdolla toimiva hallituksen, tärkeimpien etujärjestöjen ja Suomen Pankin välinen yhteistyöelin. Se tarkastelee Suomen menestymisen kannalta keskeisiä talous- ja yhteiskuntapoliittisia kysymyksiä.

Talousneuvoston tavoitteena on vahvistaa ja syventää talouspoliittisia päätöksiä edeltävää laaja-alaista ja analyyttista keskustelua talouden kasvu-, tasapaino- ja rakennekysymyksistä.

Pääministeri tapasi keskiviikkona myös erillisessä tapaamisessa työmarkkinajohtajia. Keskustelussa oli kolme aihetta: eläkeuudistus, työttömyysrahastomaksut ja työmarkkinatilanne.

”Jaamme tilannekuvan Suomen taloustilanteesta ja Suomen yhteiskunnan tilanteesta. Olemme yhtä mieltä, että korkeamman työllisyysasteen avulla pystytään kestävästi suomalainen hyvinvointiyhteiskunta säilyttämään. Isosta osasta keinoja, kuten osaamiseen panostamisen merkityksestä, olemme yhtä mieltä. Kaikista keinoista emme varmasti yhtä mieltä ole, mutta tärkeintä on, että pidämme yllä keskusteluyhteyttä”, pääministeri Orpo kuvasi keskustelua.

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja Mikko Martikkala, p. 040 708 3932