Hyppää sisältöön

Suomen ja Latvian pääministerit tapasivat Riiassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.5.2024 15.14
Tiedote
Kuva: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Pääministeri Petteri Orpo ja Latvian pääministerin Evika Siliņa keskustelivat perjantaina 24. toukokuuta Riiassa Euroopan turvallisuuteen ja puolustukseen liittyvistä kysymyksistä. Tapaamisen jälkeen pääministerit avasivat juhlallisesti Patrian uuden tuotantolaitoksen Valmieran kaupungissa.

Pääministerit keskustelivat laajasti Euroopan turvallisuudesta ja sen edistämisestä. Esillä oli myös rajaturvallisuus. Pääministeri Orpo kiitti pääministeri Silinaa sekä kahdenvälisisissä neuvotteluissa että lehdistötilaisuudessa hyvästä yhteistyöstä. Myös Latvialla on kokemusta välineellistetystä maahantulosta rajallaan. 
 
“Hybridihyökkäys Suomen itärajalla on hyökkäys koko EU:n turvallisuutta vastaan. Rajaturvallisuus on osa EU:n kokonaisturvallisuutta”, pääministeri Orpo sanoi pääministerien yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Pääministerit puhuivat myös Ukrainan tukemisen tärkeydestä.

”Maamme ovat vahvoja Ukrainan tukijoita. Ukraina tarvitsee nopeasti lisää aseita. Venäjä on ja tulee olemaan merkittävin uhka Euroopan turvallisuudelle. Venäjä on valmistautunut pitkään sotaan. Tätä sotaa Venäjä ei saa voittaa.  Sen vuoksi meidän on vahvistettava Euroopan puolustusteollisuutta ja ammustuotantoa. – Ja juuri sitä me tänään teemme”, pääministeri Orpo jatkoi.

Lehdistötilaisuuden jälkeen pääministerit osallistuivat Patrian uuden tuotantolaitoksen avajaisiin Valmieran kaupungissa.
 
”Valmieran tuotantolaitos on osa CAVS-hanketta, jonka tarkoituksena on tehostaa Euroopan turvallisuus- ja puolustuskapasiteettia. Hanke tukee Naton ja EU:n suunnitelmaa lisätä jäsenmaiden yhteistyötä puolustuksessa ja puolustusteollisuudessa korkeasoisten ja kustannustehokkaiden yhteishankkeiden avulla”, pääministeri Orpo totesi avajaispuheessaan.
 
Suomen johtamassa CAVS-yhteishankkeessa kehitetään panssaroitu 6x6 - ajoneuvojärjestelmä usean Euroopan maan tarpeisiin sopivaksi. Hanke pohjautuu Patria 6x6 -ajoneuvoon. 
 
”Suomi ja Latvia aloittivat tämän menestyksekkään hankkeen vahvistaakseen maidensa välistä yhteyttä. Saksan ja Ruotsin mukaan tulo on mahdollistanut Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyön, yhteiset harjoitukset ja kriisinhallintaoperaatiot. Logistiikka on yksinkertaistunut ja toimitusvarmuus on kasvanut”, pääministeri Orpo sanoi.
 
Vierailupäivän päätteeksi pääministeri Orpo ja pääministeri Silina osallistuvat jääkärinäyttelyn avajaisiin Valmieran kirjastossa. Latvian kansallisarkiston kokoama näyttely esittelee suomalaisia jääkäreitä ja heidän aikaansa Latviassa. Suomalaiset jääkärit vannoivat valan itsenäiselle Suomelle Latviassa.

Lisätietoja: Pääministerin diplomaattiavustaja Marja Koskela p. 0295 160 978, erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia