Hoppa till innehåll

Finlands statsminister och Lettlands premiärminister träffades i Riga

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 24.5.2024 15.14
Pressmeddelande
Foton: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Statsminister Petteri Orpo och Lettlands premiärminister Evika Silina träffades den 24 maj i Riga för att diskutera frågor som gäller Europas säkerhet och försvar. Efter mötet öppnade statsminister Orpo och premiärminister Silina under festliga former Patrias nya fabrik i staden Valmiera.

Ministrarna behandlade brett Europas säkerhet och sätten för att främja den. De diskuterade också gränssäkerheten. Både på de enskilda mötena och vid presskonferensen tackade statsminister Orpo premiärminister Silina för gott samarbete. Också Lettland har blivit utsatt för instrumentaliserad inresa vid sin gräns.  

”Hybridattacken vid Finlands östgräns är ett angrepp mot hela EU:s säkerhet. Gränssäkerheten är en del av EU:s övergripande säkerhet”, sade statsminister Orpo vid den gemensamma presskonferensen.

Enligt statsminister Orpo och premiärminister Silina är det också viktigt att stödet till Ukraina fortsätter.

”Våra länder stöttar Ukraina starkt. Landet behöver snabbt mer vapen. Ryssland kommer att vara det största hotet mot Europas säkerhet. Landet har förberett sig på ett långt krig. Detta krig får Ryssland inte vinna. Därför måste vi satsa mer på den europeiska försvarsindustrin och produktionen av ammunition. Och det är precis vad vi gör i dag”, sade statsminister Orpo.

Efter presskonferensen deltog statsminister Orpo och premiärminister Siliņa i invigningen av Patrias nya fabrik i staden Valmiera.

”Fabriken i Valmiera är ett resultat av CAVS-projektet som ska stärka Europas säkerhets- och försvarskapacitet. Projektet bidrar till Natos och EU:s plan att öka medlemsländernas samarbete inom försvaret och försvarsindustrin genom kostnadseffektiva gemensamma projekt med hög nivå”, sade statsminister Orpo i sitt öppningstal. 

I det gemensamma Finlandledda CAVS-projektet utvecklar man ett gemensamt 6x6-fordonssystem som motsvarar behoven i flera europeiska länder. Projektet grundar sig på Patrias bepansrade 6x6-fordon. 
 
”Finland och Lettland har inlett detta framgångsrika projekt för att stärka sina band. Efter att Tyskland och Sverige anslöt sig till projektet gav det en möjlighet till samarbete, gemensamma övningar och krishanteringsinsatser mellan de nordiska och baltiska länderna. Nu har vi enklare logistik och bättre  leveranssäkerhet”, sade statsminister Orpo.
 
Besöket avslutades med att statsminister Orpo och premiärminister Silina deltog i invigningen av en jägarutställning på biblioteket i Valmiera. Utställningen som har ordnats av Lettlands riksarkiv presenterar finländska jägare och deras tid i Lettland. Det var i Lettland som de finländska jägarna avlade ed för ett självständigt Finland.
 
Mer information: Marja Koskela, statsministerns diplomatiska rådgivare, tfn 0295 160 978,
Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040523 5768, 
Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 07 33, statsrådets kansli