Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Pääministeri Marin ja liittokansleri Merkel keskustelivat rahoituskehyksestä ja toimista ilmastonmuutosta vastaan

Valtioneuvoston viestintäosasto
19.2.2020 15.33
Tiedote 86/2020

EU:n ilmastopolitiikka ja alkavat neuvottelut tulevasta rahoituskehyksestä nousivat keskeisesti esiin, kun pääministeri Sanna Marin vieraili Berliinissä ja keskusteli liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Pääministeri Marin ja liittokansleri Merkel totesivat, että Suomen ja Saksan suhde on läheinen.

”Saksa on Suomelle tärkein kauppakumppani ja pidämme molemmat arvossa Euroopan unionissa tehtävää yhteistyötä ja unionin vahvistamista”, pääministeri Mari sanoi lehdistötilaisuudessa.

Pääministeri Marin ja liittokansleri Merkel keskustelivat pitkään EU:n tulevasta rahoituskehyksestä eli unionin pitkän aikavälin budjetista vuosille 2021–2027. EU-maiden johtajat kokoontuvat huomenna, torstaina 20. helmikuuta Brysseliin ylimääräiseen Eurooppa-neuvoston kokoukseen, jossa aloitetaan neuvottelut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin ehdotuksen pohjalta. Esitys poikkeaa Suomen Euroopan unionin puheenjohtajamaana laatimasta kompromissiesityksestä.

”Kerroin liittokanslerille, että Suomi tavoittelee rahoituskehyksen maltillista kokonaistasoa ja pitää tärkeänä, että maaseudun kehittämiseen osoitetaan riittävät resurssit. Maatalouden kehittämisrahoituksella voidaan tukea alan siirtymää ilmastollisesti kestäväksi. Haluamme, että rahoituskehys tukee jäsenvaltioita EU:n kunnianhimoisen ilmastopolitiikan saavuttamiseksi, sekä oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisessa”, pääministeri Marin totesi.

EU:n kunnianhimoista ilmastopolitiikka ja eurooppalaisen vihreän kasvun ohjelma, Green Deal, oli toinen keskeinen aihe päivän keskusteluissa. Unioni on sitoutunut ilmastoneutraliteetin saavuttamiseen vuoteen 2050 mennessä. 

”Ilmastopolitiikka ja digitalisaatio ovat EU:n kilpailukyvyn vahvistamisen ja teollisuuden uudistumisen avainkysymyksiä. Meidän on päätettävä vuoden 2030 päästövähennystavoitteiden kiristämisestä 55 prosenttiin ja vauhditettava investointeja osaamiseen ja tutkimukseen.” Marin sanoi. 

Pääministeri Marin ja liittokansleri Merkel keskustelivat myös heinäkuussa alkavasta Saksan EU-puheenjohtajakaudesta. Suomen ja Saksan läheinen suhde näkyy myös yhteistyönä tässä. Mailla on samoja tavoitteita kuten EU:n kansainvälisen roolin vahvistaminen ja ilmastopolitiikka.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun