Hyppää sisältöön

Työryhmä: Itsehoitolääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella tulisi toteuttaa hallitusti ja suunnitelmallisesti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2024 11.01
Tiedote
apteekki

STM:n asettaman työryhmän mukaan joidenkin itsehoitolääkkeiden myyntiä voitaisiin laajentaa apteekkien ulkopuolelle, jos muutos tehdään hallitusti ja lääkitysturvallisuus varmistaen. Muutos voisi parantaa itsehoitolääkkeiden saatavuutta sekä laskea lääkkeistä aiheutuvia kustannuksia kuluttajille ja yhteiskunnalle.

Myynnin laajentaminen voitaisiin toteuttaa joko osana laajempaa apteekkisääntelyn kokonaisuudistusta tai erillisenä jakelukanavauudistuksena. Erillinen jakelukanavan uudistus tulisi työryhmän mukaan rajata aluksi valmisteisiin, joiden turvallinen käyttö ei edellytä myyntipisteen järjestämää lääkeneuvontaa. Tällaisiksi työryhmä luokittelee esimerkiksi tietyt yleisimmin käytetyt vitamiini- ja rautavalmisteet, ummetuslääkkeet sekä silmiä kostuttavat keinokyyneleet.

Lääkeneuvontaa edellyttävien valmisteiden myynti apteekkien ulkopuolella edellyttää jatkovalmistelua

Selvitykseen on listattu myös lääkkeitä, joiden myyminen edellyttää lääkeneuvontaa myyntikanavasta riippumatta. Nämä valmisteet on luokiteltu selvityksessä kahteen eri ryhmään: keskitason riskin valmisteisiin ja kansalliseen riskilääkeluokitukseen kuuluviin valmisteisiin. 

Keskitason riksin valmisteisiin kuuluvat muun muassa jotkut ripuli- ja ummetuslääkkeet, flunssalääkkeet ja allergialääkkeet. Riskilääkeluokitukseen kuuluvat puolestaan molemmat yleisimmin käytetyt kipulääkkeet eli ibuprofeeni ja parasetamoli. 

Jos apteekkien ulkopuolella haluttaisiin myydä lääkevalmisteita, joiden turvallinen käyttö edellyttää farmaseutin tai proviisorin antamaa lääkeneuvontaa, pitäisi varmistaa lääkeneuvonnan käytännön toteuttaminen erilaisissa myyntikanavissa. Tämä vaatisi myös laajempia muutoksia lainsäädäntöön, koska esimerkiksi keskitettyä etäneuvontapalvelua ei ole nykyisellään mahdollista toteuttaa.

Turvallista käyttöä voitaisiin edistää myös tarjoamalla asiakkaille tiivis koonti lääkkeen keskeisistä tiedoista kuten käyttötarkoituksesta ja siitä, milloin lääkettä ei tule käyttää ja milloin pitää olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Lääkkeiden yhteisvaikutuksiin liittyviä riskejä vähentäisi, jos myös apteekin ulkopuolella annettavassa lääkeneuvontatilanteessa voisi tarkistaa asiakkaan lääkitystiedot Reseptikeskuksesta. 

Hinnoittelun pitäisi edistää hintakilpailua

Työryhmän mukaan uusien myyntipisteiden valvovan viranomaisen tulisi olla Fimea, joka valvoo myös apteekkeja. Näin kaikki lääkkeiden myyntiä, varastointia ja jakelua harjoittavat tahot olisivat saman viranomaisen tiedossa ja niitä valvottaisiin yhdenmukaisin perustein. 

Apteekkien ulkopuolella myytävien itsehoitolääkkeiden hinnoittelu voitaisiin joko vapauttaa kokonaan tai määritellä lääketaksan enimmäishintojen mukaisesti. Työryhmän mukaan valitun mallin pitäisi edistää hintakilpailua ja pyrkiä pienentämään lääkkeiden käyttäjien kustannuksia. Olennaisinta myös hinnoittelussa on kuitenkin varmistaa, ettei se lisää lääkkeiden epätarkoituksenmukaista käyttöä.

”Hallitusohjelman mukaisesti yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä vapautetaan apteekkien ulkopuoliseen myyntiin harkitusti ja lääketurvallisuus huomioiden. Esitys annetaan eduskunnalle syksyllä 2025. Sen laajuus ja sisältö tulevat poliittiseen päätöksentekoon tämän syksyn aikana. Selvityksen mukaankin ratkaistavia asioita ovat muun muassa etälääkeneuvonnan järjestäminen ja apteekkitalouden kokonaisuus”, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo

Hallitusohjelman tavoitteena on, että joitakin yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä vapautetaan harkitusti apteekkien ulkopuoliseen myyntiin siten, että huomioidaan samalla lääke- ja lääkitysturvallisuus. STM asetti työryhmän valmistelemaan joidenkin yleisimmin käytettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista myös muualla kuin apteekeissa myytäväksi 24.1.2024. Työryhmän laatimaa selvitystä hyödynnetään päätöksenteon ja jatkovalmistelun tukena.

Lisätietoja: 

johtava asiantuntija Lauri Pelkonen, p. 0295 163 218

sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Niilo Heinonen, p. 0295 163 603, 

etunimi.sukunimi(at)gov.fi