Hyppää sisältöön

Vertaisina vihaa vastaan –hanke tehostaa vihatekoihin puuttumista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.4.2023 12.26
Uutinen

Oikeusministeriön asettaman kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on tehostaa puuttumista rasismiin, syrjintään ja viharikoksiin vertaisoppimisen keinoin.

Vihapuhe ja viharikokset ovat yhteiskunnallinen ongelma siitä huolimatta, että niiden tunnistamiseksi, ennaltaehkäisemiseksi ja niihin puuttumiseksi on jo tehty monia toimia. 

Vertaisina vihaa vastaan -hanke (Peer Action against Hate) pyrkii vahvistamaan viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan valmiuksia puuttua vihatekoihin ja haitallisiin ennakkoluuloihin. Hankkeen tavoitteena on myös lisätä tietoa erilaisista tukimekanismeista, viharikosten uhrien tarpeista ja raportointikanavista.

Tietoa ja hyviä käytäntöjä jaetaan kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Hankkeessa perustetaan virtuaalinen viharikosten vastaisen työn osaamiskeskus, jota on kehitetty jo aiemman, oikeusministeriön koordinoiman Osaavat –hankkeen, aikana.

Vertaisina vihaa vastaan -hanke pohjaa viime vuosina toteutettuihin Against Hate-, Tiedolla vihaa vastaan– ja Osaavat-hankkeisiin ja jatkaa niissä tehtyä strategista työtä vihapuhetta ja viharikoksia vastaan.

Oikeusministeriön hankekumppaneina ovat sosiaali- ja terveysministeriö, Seta ry, Centre for Peace Studies (Zagreb, Kroatia) ja Irlannin rasismin vastainen verkosto (INAR).

Vertaisina vihaa vastaan –hanke on saanut rahoitusta Euroopan komission Citizens, Equality, Rights and Values –rahoitusohjelmasta (CERV).

Lisätietoja: 
hankepäällikkö Nada Al Omair, p. 0295 150 239, [email protected]
erityisasiantuntija Katriina Nousiainen, p. 0295 150 275, [email protected]