Hyppää sisältöön

Hallitus esittää Suomen ja Ruotsin raja-alueen poliisiyhteistyötä koskevan sopimuksen vahvistamista

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 30.11.2023 14.02
Tiedote

Hallitus esitti torstaina 30.11. eduskunnalle Suomen ja Ruotsin välisen raja-alueen poliisiyhteistyötä koskevan sopimuksen hyväksymistä.

Sopimusta sovellettaisiin Suomessa Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kuntien alueilla. Ruotsissa sopimusta sovellettaisiin Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kuntien alueilla.

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat vuonna 2021 valtiosopimuksen raja-alueen poliisiyhteistyöstä. Hallituksen esityksellä eduskuntaa pyydetään saattamaan sopimus voimaan.

Valtiosopimus kattaa vakavien rikosten estämiseen liittyvät kiireelliset tilanteet

Sopimuksen tarkoitus on tehostaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä sekä rikosten ehkäisemistä, selvittämistä ja tutkintaa raja-alueella.

Sopimus sisältää määräykset pyynnöstä ja ilman pyyntöä toteutettavista kiireellisistä toimenpiteistä. Kummassakin tilanteessa toisen valtion viranomainen voi ylittää rajan ja ryhtyä toimiin vain, jos kyse on sellaisen vakavan rikoksen torjumisesta, johon liittyy ihmisen henkeä, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta uhkaava vaara. Tällaisia vakavia rikoksia ovat esimerkiksi raiskaus, törkeä pahoinpitely ja henkirikokset.

Lisätiedot:

poliisijohtaja Hannele Taavila, p. 0295 488 568, [email protected]