Hyppää sisältöön

Poliisin ja Suojelupoliisin maksuihin muutoksia vuonna 2024

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 14.12.2023 15.03
Tiedote

Sisäministeriö on antanut asetuksen poliisin suoritteiden ja virka-avun maksullisuudesta sekä Suojelupoliisin maksullisista suoritteista. Paikallispoliisin myöntämien lupien maksut nousevat lukuun ottamatta passeja, joiden hinta ei muutu. Kansalaisvarmenteen sisältävien henkilökorttien hinta laskee. Lisäksi Suojelupoliisin henkilöturvallisuusselvitysten maksut nousevat. Asetukset tulevat voimaan 1.1.2024.

Kansalaisvarmenteen sisältävien henkilökorttien maksut laskevat ensi vuonna 2 eurolla. Muutos koskee valtaosaa henkilökorteista. Kansalaisvarmenne on henkilökortin sirulla oleva varmenne, jonka avulla voi esimerkiksi tunnistautua viranomaisten sähköisissä asiointipalveluissa. Alaikäisen henkilökortin ja väliaikaisen henkilökortin hinta ei muutu, koska niissä varmennetta ei ole.

Henkilökortin hinta on ensi vuonna sähköisesti haettuna 52 euroa ja käyntiasiointina 58 euroa.

Paikallispoliisin myöntämien lupien maksuihin korotuksia

Paikallispoliisin myöntämiin lupiin tulee ensi vuonna korotuksia lukuun ottamatta passeja, joiden hinnat eivät muutu. Muutokset koskevat muun muassa aselupia, turva-alan maksuja ja muita poliisin myöntämiä lupia.

Aseluvan hinta on ensi vuonna 113 euroa. Ampuma-asemaksuihin tehdään 8-9 % korotus, jotta kustannukset vastaisivat aselupien käsittelyn kustannuksia.

Turva-alan lupien maksut nousevat 6-9 %. Järjestyksenvalvojakokeen uusi hinta on 170 euroa.

Muita lupia ovat esimerkiksi arpajaisluvat, rahankeräykset, yleisötilaisuuspäätökset ja muut yksittäiset ilmoitustyypit. Näiden lupien ja ilmoitusten hinnat nousevat pääsääntöisesti 7-10 %.

Suojelupoliisin henkilöturvallisuusselvitysten maksut nousevat

Suojelupoliisin henkilöturvallisuusselvitysten maksuja korotetaan 1.1.2024 alkaen. Maksuja korotetaan kustannusten nousujen takia 7 % - 17 % riippuen suoritteesta. Henkilöturvallisuusselvitykset voivat olla suppeita, perusmuotoisia tai laajoja.

Vuoden 2024 alusta lähtien uuden organisaation hakeutuminen turvallisuusselvitysmenettelyn piiriin tulee maksulliseksi.  Suojelupoliisi voi tehdä työnantajan hakemana turvallisuusselvityksen henkilöstä, joka on antanut suostumuksensa selvityksen tekoon.

Lisätiedot:
Neuvotteleva virkamies Johanna Kari, p. 0295 488 662, [email protected] (poliisin maksut)
Hallitusneuvos Johanna Hakala, p. 0295 488 452, [email protected] (Suojelupoliisin maksut)