Hyppää sisältöön

Polisens och Skyddspolisens avgifter ändras 2024

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 14.12.2023 15.03
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har utfärdat förordningar om polisens avgiftsbelagda prestationer och avgiftsbelagda handräckning samt om skyddspolisens avgiftsbelagda prestationer. Avgifterna för tillstånd som beviljas av den lokala polisen stiger med undantag för pass, vars pris inte ändras. Priset på identitetskort som innehåller ett medborgarcertifikat sjunker. Dessutom stiger avgifterna för Skyddspolisens säkerhetsutredningar av person. Förordningarna träder i kraft den 1 januari 2024.

Avgifterna för identitetskort som innehåller ett medborgarcertifikat sjunker med 2 euro nästa år. Ändringen gäller de flesta identitetskort. Medborgarcertifikat är ett certifikat som finns på identitetskortets chip och med hjälp av vilket man till exempel kan identifiera sig i myndigheternas e-tjänster. Priset på identitetskort för minderårig och temporärt identitetskort ändras inte, eftersom de inte innehåller något certifikat.

Nästa år är priset på identitetskort 52 euro vid elektronisk ansökan och 58 euro om ansökan lämnas in genom besök på plats.

Höjningar i avgifterna för tillstånd som beviljas av den lokala polisen

Nästa år höjs avgifterna för tillstånd som beviljas av den lokala polisen med undantag för pass, vars pris inte ändras. Ändringarna gäller bland annat vapentillstånd, avgifter inom säkerhetsbranschen och andra tillstånd som polisen beviljar.

Priset på vapentillstånd är 113 euro nästa år. Avgifter som gäller skjutvapen höjs med 8–9 procent för att kostnaderna ska motsvara kostnaderna för behandlingen av vapentillstånd.

Avgifter som gäller säkerhetsbranschen stiger med 6–9 procent. Det nya priset på ordningsvaktsprov är 170 euro.

Andra tillstånd är till exempel lotteritillstånd, tillstånd till penninginsamling, beslut om en offentlig tillställning och andra enstaka typer av anmälan. Priserna på dessa tillstånd och anmälningar stiger i regel med 7–10 procent.

Avgifterna för Skyddspolisens säkerhetsutredningar av person stiger

Avgifterna för Skyddspolisens säkerhetsutredningar av person höjs från och med den 1 januari 2024. Avgifterna höjs med 7–17 procent beroende på prestationen på grund av de ökade kostnaderna. En säkerhetsutredning av person kan vara begränsad, normal eller omfattande.

Från och med ingången av 2024 blir det avgiftsbelagt för en ny organisation att ansöka om att omfattas av förfarandet med säkerhetsutredning.  Skyddspolisen kan på ansökan av arbetsgivaren göra en säkerhetsutredning av en person som har gett sitt samtycke till utredningen.

Mer information:
Johanna Kari, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 662, [email protected] (polisens avgifter)
Johanna Hakala, regeringsråd, tfn 0295 488 452, [email protected] (Skyddspolisens avgifter)