Lainsäädännön arviointineuvosto
Laittomasti maassa oleskelevien terveydenhuolto-oikeuksien rajaamisen vaikutusarvioita korjattava
Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle lakiehdotuksesta laittomasti maassa oleskelevien terveydenhuolto-oikeuksien rajaamisesta. Ehdotuksessa on kuvattu hyvin nykytilan tietopohjaan liittyviä epävarmuuksia ja tietopuutteita. Perus- ja ihmisoikeusvaikutuksia sekä vaikutuksia sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöihin tulee tarkentaa.
Lakiehdotuksessa ehdotetaan, että hyvinvointialueilla, Helsingin kaupungilla ja HUS-yhtymällä ei jatkossa enää olisi lakisääteistä velvoitetta järjestää kiireellisen hoidon lisäksi välttämättömiksi arvioituja kiireettömiä terveydenhuollon palveluja laittomasti maassa oleskeleville kolmansien maiden kansalaisille. Jatkossa olisi kuitenkin järjestettävä laittomasti maassa oleskeleville yksilölliseen lääketieteelliseen tarpeen arviointiin perustuva välttämätön kiireetön hoito, jos sen epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta henkilön terveydentilan tai vamman vuoksi taikka jos epääminen vakavasti vaarantaisi muun henkilön tai väestön terveyden.
Muutoksella pyritään poistamaan laittoman oleskelun kannusteita ja ehkäisemään sitä kautta laittomaan oleskelun lieveilmiöitä. Ehdotuksessa on tuotu esille, että ei ole näyttöä siitä, että terveyspalvelut olisivat aiheuttaneet Suomeen tuloa tai Suomessa oleskelua ulkomaalaislainsäädännön vastaisesti. Ehdotuksessa ei kuvata lain merkityksen arvioinnin kannalta riittävällä tarkkuudella laittomasti maassa oleskelevia, ja millaisia terveysongelmia tyypillisesti heillä on. Epäselväksi jää, onko ehdotus vaikuttava keino laittoman oleskelun kannusteiden poistamiseen.
Arviointineuvosto katsoo, että ehdotuksen perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointi on puutteellista. Yhdenvertaisuusvaikutuksia tulee arvioida täsmällisemmin heikommassa asemassa olevien ihmisryhmien kannalta. Myönteistä kuitenkin on, että ehdotuksessa tuodaan avoimesti esille, että muutos voisi heikentää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista.
Arviointineuvosto katsoo, että ehdotuksessa ei ole arvioitu riittävästi käytännön vaikutuksia hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöihin. Voiko riskinä olla se, että välttämättömän kiireettömän hoidon tarpeen ja hoidon epäämisen kohtuuttomuuden arvioiminen aiheuttaa enemmän selvittämistä verrattuna nykytilanteeseen? Epäselväksi jää, voiko hoidon tarpeen arviointi johtaa epäyhtenäisiin käytäntöihin eri terveydenhuollon toimipisteissä, ja toisaalta onko ehdotuksella vaikutuksia hoitohenkilökunnan ja lääkäreiden oikeusturvaan.
Lainsäädännön arviointineuvoston lausunto on annettu hallituksen esitysluonnoksesta laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi (hankenumero: STM054:00/2023 ja STM158:00/2024), jonka sosiaali- ja terveysministeriö toimitti arviointineuvoston käyttöön sähköpostitse 11.2.2025.
Arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esitysluonnos noudattaa tyydyttävästi lainvalmistelun vaikutusarviointiohjetta. Arviointineuvosto suosittelee, että esitysluonnosta korjataan neuvoston lausunnon mukaisesti ennen hallituksen esityksen antamista.
Lisätietoja: johtava asiantuntija Annika Collin, lainsäädännön arviointineuvoston sihteeristö p. 0295 160 589, arviointineuvos Meri Virolainen, lainsäädännön arviointineuvoston pääsihteeri p. 0295 160 202
Lainsäädännön arviointineuvosto on itsenäinen ja riippumaton toimielin, jonka tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esitysten luonnoksista ja niiden vaikutusarvioinneista.