Lainsäädännön arviointineuvosto
Miten sinivilkkusabotaasia koskeva esitys vahvistaa poliisi- ja hälytystoiminnassa työskentelevien perusoikeuksien toteutumista?

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 23.5.2025 12.05
Tyyppi:Tiedote

Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut lausunnon oikeusministeriölle lakiehdotuksesta rikoslain muuttamisesta. Lakiehdotuksessa on tunnistettu keskeiset vaikutukset, mutta ehdotuksessa tulisi tarkentaa esimerkiksi perus- ja ihmisoikeusvaikutusten toteutumista.

Lakiehdotuksessa ehdotetaan, että rikoslaissa poliisi- ja hälytystoiminnan vaikeuttaminen määriteltäisiin jatkossa viranomaisiin kohdistuvaksi rikokseksi. Lakiehdotuksen mukaan se, joka estää tai olennaisesti vaikeuttaa poliisi- tai hälytystoimintaa esimerkiksi väkivaltaa käyttämällä tai uhkaamalla käyttää väkivaltaa poliisia, pelastus- tai ensihoitohenkilökuntaa kohtaan voitaisiin tuomita poliisi- tai hälytystoiminnan vaikeuttamisesta vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi. Lisäksi ehdotetaan, että myös poliisi- tai hälytystoiminnan haittaaminen määriteltäisiin rikokseksi. Tällaisesta rikoksesta voitaisiin tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Lakiehdotuksen perusteella saa käsityksen asian taustasta, tavoitteista ja keskeisistä ehdotuksista. Lakiehdotuksessa on hyödynnetty erilaisia tietolähteitä havainnollistamaan nykytilaa.  Lakiehdotuksessa on selostettu seikkaperäisesti hälytystoimintaa koskevaa kansallista sääntelyä sekä tuotu esille kokemuksia poliisi-, pelastus- ja ensihoitohenkilöstöön kohdistuvasta häirinnästä.

Lakiehdotuksen tavoitteena on vahvistaa poliisi-, pelastus- ja ensihoitotoiminnassa työskentelevien henkilöiden rikosoikeudellista suojaa. Ehdotuksessa ei kuitenkaan käy riittävästi ilmi, miten poliisi- ja hälytystoiminnassa työskentelevien henkilöiden perusoikeuksien toteutuminen vahvistuisi tällä lakiehdotuksella.

Lakiehdotuksen mukaan ehdotetun sääntelyn tarkoituksena ei olisi rajoittaa perustuslain mukaista sananvapautta ja kokoontumisvapautta tai puuttua kokoontumislain mukaisesti asianmukaisesti järjestettyihin kokoontumisiin, kuten mielenosoituksiin. Arviointineuvosto katsoo, että lakiehdotuksessa tulisi kuitenkin kuvata, mitä vaikutuksia esityksellä on mielenosoitusten toteutumiseen. Voiko mielenosoittajille tulla jatkossa helpommin rikosoikeudellisia seuraamuksia, jos he esimerkiksi mielenosoituksen aikana estävät poliisi- tai hälytysajoneuvon liikkumisen?

Lainsäädännön arviointineuvoston lausunto on annettu rikoslain 16 luvun muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä (hankenumero: OM049:00/2024), jonka oikeusministeriö toimitti arviointineuvoston käyttöön sähköpostitse 7.5.2025.

Arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esitysluonnos täyttää hyvin lainvalmistelun vaikutusarviointiohjeen vaatimukset. Arviointineuvosto suosittelee, että hallituksen esitysluonnosta täydennetään neuvoston lausunnon mukaisesti ennen hallituksen esityksen antamista.  

Lisätietoja: Erityisasiantuntija Essi Römpötti, lainsäädännön arviointineuvoston sihteeri p. 0295 160 125 ja arviointineuvos Meri Virolainen, lainsäädännön arviointineuvoston pääsihteeri p. 0295 160 202.

Lainsäädännön arviointineuvosto on itsenäinen ja riippumaton toimielin, jonka tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esitysten luonnoksista ja niiden vaikutusarvioinneista.