Lainsäädännön arviointineuvosto
Kuinka merkittävästi perusopetuslain uudistus parantaa lasten asemaa suhteessa nykytilaan?
Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut opetus- ja kulttuuriministeriölle lausunnon perusopetuslain muuttamista koskevasta lakiehdotuksesta. Lakiehdotuksen vaikutuksia on arvioitu monesta näkökulmasta ja ehdotuksessa on tuotu esille arvioinnin epävarmuuksia. Valmistelussa on kuultu monipuolisesti lapsia ja nuoria. Arviointineuvostolla on esitykseen muutamia täydennysehdotuksia.
Lakiehdotuksen tavoitteena on selkiyttää, täsmentää ja yhtenäistää oppilaan saaman tuen muotoja siten, että tukitoimet olisivat valtakunnallisesti yhtenäiset ja selkeät sekä varmistaa riittävät resurssit tukitoimien toteuttamiseen. Oppilailla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet saada tukea oppimiseensa sekä ryhmän jäseninä että yksilöinä. Esityksen tavoitteena on vähentää opetushenkilöstön hallinnollista työtä vähentämällä tuen arvioinnissa, päätöksenteossa ja suunnittelussa tarvittavien asiakirjojen määrää.
Esitysluonnoksessa on kuvattu monipuolisesti vaikutuksia. Lakiehdotus on laaja kokonaisuus, jolloin keskeisten ehdotuksien ja olennaisten vaikutusten esittäminen tiivistetysti vielä esimerkiksi taulukossa selkeyttäisi laajaa kokonaisuutta. Lisäksi vaikutusarviointia koskevaa tekstiä voisi paikoin tiivistää ja keskittyä kuvaamaan ehdotuksen olennaisia vaikutuksia.
Esitysluonnoksessa jää epäselväksi, miten nykyinen kolmiportainen tukimalli on todellisuudessa toiminut lasten kannalta ja onko mallin toimivuudesta tutkittua tietoa. Tämä hankaloittaa sen arvioimista, onko esitettävä muutos lasten kannalta todennetusti parempi. Arviointinneuvosto katsoo, että esityksessä tulee vielä tarkentaa, kuinka merkittävästi uudistus parantaa lasten asemaa suhteessa nykytilaan.
Lakiehdotuksen mukaan uudistuksen velvoitteisiin on arvioitu tarvittavan laskennallisesti 150 uutta erityisopettajaa. Arviointineuvosto katsoo, että esityksessä tulee tarkentaa, miten on arvioitu, että uudistuksen myötä tarvitaan 150 erityisopettajaa ja miten uudet kertoimet on laskettu.
Lakiehdotuksen mukaan uuden tuen vaatima tiedonkeruu ja järjestelmien kehittäminen edellyttävät lisäpanostusta sekä kuntiin että valtiolle. Arviointineuvosto katsoo, että järjestelmien kehittämis- ja ylläpitokustannuksia voisi avata vielä tarkemmin, sillä esitysluonnoksesta ei selviä, mistä vuosittaiset kehittämis- ja ylläpitokustannukset koostuvat tarkalleen.
Lainsäädännön arviointineuvoston lausunto on annettu perusopetuslain muuttamista koskevaa lakia ja siihen liittyviä lakeja koskevasta hallituksen esityksestä (hankenumero: OKM058:00/2023), jonka opetus- ja kulttuuriministeriö toimitti arviointineuvoston käyttöön sähköpostitse 8.7.2024.
Arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esitysluonnos täyttää hyvin lainvalmistelun vaikutusarviointiohjeen vaatimukset. Arviointineuvosto suosittelee, että hallituksen esitysluonnosta täydennetään neuvoston lausunnon mukaisesti ennen hallituksen esityksen antamista.
Lisätietoja: johtava asiantuntija Annika Collin, lainsäädännön arviointineuvoston sihteeristö p. 0295 160 589
Lainsäädännön arviointineuvosto on itsenäinen ja riippumaton toimielin, jonka tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esitysten luonnoksista ja niiden vaikutusarvioinneista.