Merenkulun ympäristönsuojelulain muutokset

Hallituksen esitys merenkulun ympäristönsuojelulain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta sekä Hongkongin yleissopimuksesta ja MARPOL-yleissopimuksen ja Lontoon pöytäkirjan muutoksista

LVM056:00/2023 Säädösvalmistelu

Eduskunnalle esitetään merenkulun ympäristönsuojelulakiin hallitusohjelman mukaisia aluspäästökieltoja Suomen aluevesillä, nk. FuelEU Maritime -asetusta ja jakeluinfra-asetusta täydentävää sääntelyä sekä Hongkongin yleissopimuksen hyväksymistä ja MARPOL-yleissopimuksen ja Lontoon pöytäkirjan muutosten hyväksymistä.

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero LVM056:00/2023

Asianumerot VN/22626/2023

Asettaja liikenne- ja viestintäministeriö

Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu

Toimikausi/aikataulu 10.10.2023 – 31.12.2024

Asettamispäivä 10.10.2023

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Orpo

Luku 7 Puhtaan energian Suomi

Alaluku 7.6 Kiertotaloudella pidetään Suomen puhtaasta ympäristöstä huolta

Lainvalmistelu

HE laeiksi merenkulun ympäristönsuojelulain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta sekä Hongkongin yleissopimuksen, MARPOL-yleissopimuksen liitteiden muutosten ja Lontoon pöytäkirjan liitteiden muutosten hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi
  • 1

    Valmistelussa

    Hyväksytty istuntokauden suunnitelmaan 4.9.2024
  • 2

    Arvioitu esittelyviikko

    Alkuperäinen arvioitu esittelyviikko 39/2024
    Arvioitu uusi esittelyviikko 42/2024
  • 3

    Meneillään oleva vaihe: Annettu eduskunnalle

    17.10.2024
  • 4

    Säädös hyväksytty

Eduskunnalle esitetään merenkulun ympäristönsuojelulakiin hallitusohjelman mukaisia aluspäästökieltoja Suomen aluevesillä, nk. FuelEU Maritime -asetusta ja jakeluinfra-asetusta täydentävää sääntelyä sekä Hongkongin yleissopimuksen hyväksymistä ja MARPOL-yleissopimuksen ja Lontoon pöytäkirjan muutosten hyväksymistä. Lisäksi esitetään mainittuihin kansainvälisiin velvoitteisiin liittyviä kansallisia säännöksiä merenkulun ympäristönsuojelulakiin ja eräisiin muihin lakeihin. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025. Osalle aluspäästökieltoja esitetään siirtymäaikaa. Hongkongin yleissopimukseen liittyvien muutosten on tarkoitus tulla voimaan sopimuksen tullessa voimaan 26.6.2025.

VastuuministeriLiikenne-, viestintä- ja sisäministeri Ranne

Syysistuntokauden 2024 lainsäädäntösuunnitelma

Yhteyshenkilö
Laura Sarlin, Neuvotteleva virkamies
puh. +358 295 342 063
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Hankkeen tavoitteena on tehdä merenkulun ympäristönsuojelulakiin ja eräisiin muihin lakeihin muutoksia hallitusohjelmasta sekä viime vuosien IMO- ja EU-sääntelykehityksestä johtuen:

1) Hallitusohjelman mukaisesti esitetään rikkipesureiden puhdistamattomien pesuvesien ja erottelemien jäämien, harmaiden vesien ja käsitellyn käymäläjäteveden päästökieltoja Suomen aluevesille.

2) Uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden käyttöä meriliikenteessä koskeva nk. FuelEU Maritime -asetus edellyttää kansallista sääntelyä viranomaisista ja seuraamuksista. Kansallisen sääntelyn on oltava voimassa vuoden 2025 alkuun mennessä. Samalla säädettäisiin siitä, että Suomi soveltaa täysimääräisesti asetuksen sallimaa saaripoikkeusta, ja osoitettaisiin maasähkön käyttöön liittyviä tehtäviä sataman hallinnointielimelle.

3) Vaihtoehtoisten polttoaineiden jakeluinfrastuktuurin käyttöönottoa koskeva nk. jakeluinfra-asetus (Alternative Fuels Infrastructure Regulation; AFIR) edellyttää jäsenvaltioiden varmistavan, että asetuksessa määritellyissä TEN-T-verkon satamissa otetaan käyttöön tasoltaan riittävä maasähkön ja nesteytetyn metaanin syöttö. Tämä esitetään varmistettavan osoittamalla velvoite merenkulun ympäristönsuojelulain säännöksillä sataman pitäjille.

4) Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä IMOssa neuvoteltu aluskierrätystä koskeva nk. Hongkongin yleissopimus tulee kansainvälisesti voimaan kesäkuussa 2025. Sopimuksen tavoitteena on varmistaa, ettei alusten purkaminen aiheuta vaaraa ihmisterveydelle tai ympäristölle. Hallituksen esityksellä yleissopimus on tarkoitus tuoda eduskunnan hyväksyttäväksi. Lisäksi annettaisiin kansalliset säädöksen yleissopimuksen voimaansaattamisesta ja velvoitteiden sisällyttämisestä kansalliseen lainsäädäntöön.

5) IMOssa muutetaan vuosittain alusten aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä tehtyä nk. MARPOL-yleissopimusta. Suomen perustuslaki edellyttää muutosten nimenomaista hyväksymistä ja voimaansaattamista. Jos sopimusmuutokset kuuluvat lainsäädännön alaan eivätkä ne kuulu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan, ne tulee saattaa eduskunnan hyväksyttäviksi. Lisäksi ne tulee saattaa lailla voimaan. Nyt esitetään eduskunnan hyväksyttäväksi MARPOL-yleissopimuksen vuonna 2021 muutoksia, jotka koskevat alusten ilmapäästöjä ja raskaan polttoöljyn käytön ja kuljetuksen kieltoa arktisilla alueilla sekä 2022 hyväksytyt muutokset, joilla laajennetaan velvoite pitää jätepäiväkirjaa nykyistä pienempiin aluksiin (400 GT -> 100 GT).

6) Hallituksen esityksellä on tarkoitus esittää eduskunnan hyväksyttäväksi ja voimaansaatettavaksi jätteen dumppaamista mereen koskevan Lontoon pöytäkirjan muutokset, joilla kielletään viemäriliejun laskeminen mereen.

7) Muut muutokset: Poliisin aluksille esitetään mahdollisuutta poiketa merenkulun ympäristönsuojelulain vaatimuksista, kun se on tarpeen toiminnallisista syistä. Sataman jätehuoltosuunnitelman hyväksyvän viranomaisen ei tarvitsisi toimittaa sataman pitäjälle otetta rekisteriin tehdystä merkinnästä.

Tiivistelmä

Eduskunnalle esitetään merenkulun ympäristönsuojelulakiin hallitusohjelman mukaisia aluspäästökieltoja Suomen aluevesillä, nk. FuelEU Maritime -asetusta ja jakeluinfra-asetusta täydentävää sääntelyä sekä Hongkongin yleissopimuksen hyväksymistä ja MARPOL-yleissopimuksen ja Lontoon pöytäkirjan muutosten hyväksymistä.

Lähtökohdat

Hankkeen taustalla on hallitusohjelma, EU-sääntelyä ja IMOssa sovittuja kansainvälisiä velvoitteita.

Lisätietoja