Valtioneuvoston rasisminvastaisen toimenpideohjelman eteneminen

Valtioneuvoston toimenpideohjelma rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi toteuttaa valtioneuvoston tiedonannossa tehtyjä linjauksia. 

Valitut toimenpiteet pohjautuvat edellisen hallituksen aikana tehdyn työn arviointiin, Suomen ihmisoikeussopimuksia valvovilta elimiltä saamiin suosituksiin, käytettävissä olevaan tutkimustietoon ja strategisen ennakoinnin kautta saatavilla olevaan tietoon. Tilannekuvaa täydentää sidosryhmiltä kerätty aineisto, jonka pohjalta toimenpideohjelman painotukset ja linjaukset on valittu.

Tiedot toimenpiteistä on koottu teemoittain:

Yhteiskunnallinen ilmapiiri ja keskustelu, tietoisuuden kasvattaminen, hyvät väestösuhteet

Toimenpiteiden tavoitteena on lisätä tietoisuutta rasismista ja sen vaikutuksista, edistää hyvää keskustelukulttuuria, lisätä eri taustoista tulevien ihmisten välistä vuoropuhelua sekä edistää hyviä väestösuhteita yhteiskunnassamme. 

Yhdenvertaisuustyön toimeenpano organisointi valtioneuvoston kansliassa (2024–2027)

Yhdenvertaisuustiedonannon toimeenpanon resurssit vauhdittavat kansallista yhdenvertaisuustyötä.

Valtioneuvoston kanslian hanketiimi huolehtii toimenpideohjelman koordinaatiosta, viestinnästä sekä valtioneuvoston kanslian vastuulla olevista toimenpiteistä.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Vuosittaisen yhdenvertaisuusteemaisen pääministerin pyöreän pöydän keskustelun järjestäminen (2024–2027)

Järjestetään pääministerin johdolla pyöreän pöydän keskusteluita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämisestä. Keskustelujen teemat vaihtuvat vuosittain.

Vuonna 2024 keskustelu toteutettiin aiheesta työelämän syrjimättömyys. Vuoden 2025 keskustelun aiheena oli hyvät väestösuhteet.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Rasisminvastaisen kampanjan toteuttaminen (2024–2027)

Toteutetaan rasismin vastainen kampanja yhdessä työmarkkinajärjestöjen, urheilu-, kulttuuri- ja kansalaisjärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.

Kampanja on käynnissä. Kampanjasta on järjestetty avoimia webinaareja eri kohderyhmille. Kampanjassa on mukana n. 80 organisaatiota.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Rasisminvastaisten dialogien järjestäminen (2024–2027)

Järjestetään dialogeja, joiden tavoitteena on lisätä vuoropuhelua koko väestön keskuudessa rasismista ja sen vaikutuksista.

Yhteistyössä Kansallisten dialogien kanssa eri toimijoita kannustetaan järjestämään rasisminvastaisia dialogeja.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Etnisten suhteiden neuvottelukuntien dialogitoiminnan laajentaminen lasten ja nuorten kohtaamasta rasismista (2024–2027)

Etnisten suhteiden neuvottelukunnat laajentavat dialogitoimintaa lasten ja nuorten kohtaamasta rasismista, sekä järjestävät eri puolilla Suomea tilaisuuksia päättäjille nuorten kokemusten esiin tuomiseksi.

Dialogitoiminta on aloitettu keväällä 2024 kahdella dialogilla Lahdessa ja Lappeenrannassa. Syksyn 2024 aikana nuorten dialogeja järjestettiin kuusi ja päättäjien ja nuorten väliset keskustelut Mikkelissä ja Porissa. Kolmas kierros dialogeja on käynnistynyt tammikuussa 2025. Nuorten ja päättäjien väliset tilaisuudet on järjestetty Vaasassa, Sotkamossa ja Kajaanissa.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Vuosittaisen järjestöfoorumin toteuttaminen (2024–2027)

Järjestetään vuosittainen järjestöfoorumi tiedonannon teemoista ja toimenpideohjelman arvioinnista.

Helsingissä järjestettiin ensimmäinen järjestöfoorumi joulukuussa 2024. Tuleva toteutustapa päätetään kevään 2025 aikana.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Temaattisten sidosryhmätilaisuuksien järjestäminen eri toimijoiden kanssa (2024–2027)

Järjestetään temaattisia sidosryhmätilaisuuksia läpi hallituskauden yhdessä eri toimijoiden kanssa. Yhteistyötahoina esim. kunnat, seurakunnat, valtionhallinto, kansalaisjärjestöt, etnisten suhteiden neuvottelukunnat, romaniasiain neuvottelukunnat.

Toimenpide on käynnissä. Toimenpideohjelmaa ja rasisminvastaista kampanjaa on esitelty sidosryhmien järjestämissä tilaisuuksissa.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Yhdenvertaisuutta edistävien järjestöjen tukeminen kansalaisjärjestöstrategian toimenpiteillä (2024–2027)

Tuetaan yhdenvertaisuutta edistävien järjestöjen toimintaedellytyksiä kansalaisjärjestöstrategian toimenpiteillä.

Kansalaisjärjestöstrategia hyväksyttiin periaatepäätöksenä 6.6.2024. Strategiaa toteutetaan säädöshankkeina, selvityksinä ja muina kehittämistoimina, kuten kansalaisyhteiskuntavision muodostamisena.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Etnisiä vähemmistöjä edustavien kansalaisjärjestöjen rasisminvastaisen työn osallisuutta vahvistavien valtionavustushakujen järjestäminen (2025–2026)

Järjestetään valtionavustushaku, jonka tavoitteena on edistää etnisiä vähemmistöjä edustavien kansalaisjärjestöjen osallisuutta rasisminvastaisessa työssä.

Valtionavustushaku on valmisteilla. Haku toteutetaan vuoden 2025 aikana.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Y-yhdenvertaisuustapahtuman järjestäminen (2024)

Järjestetään Hyvin suunniteltu EU-hankkeen yhdenvertaisuustapahtuma, joka kokoaa yhteen esimerkiksi työ- ja kulttuurielämän ja kansalaisyhteisön toimijoita sekä viranomaisia. Tapahtuman tavoitteena on lisätä tietoisuutta verkostoitumisen ja vuoropuhelun kautta.

Tapahtuma järjestettiin 21.9.2024.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Valtioneuvoston syrjinnän seurannan asiantuntijaryhmän asettaminen (2024–2027)

Asetetaan valtioneuvoston syrjinnän seurannan asiantuntijaryhmä analysoimaan syrjintää koskevaa tutkimustietoa tiedonannon tavoitteiden tukemiseksi.

Syrjinnän seurantajärjestelmän asiantuntijaryhmä on asetettu 31.1.2025 valtioneuvoston kanslian päätöksellä kaudelle 1.2.2025–31.3.2027.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Tiedon tuottaminen syrjinnän seurannan asiantuntijaryhmässä tunnistettujen tarpeiden mukaisesti (2024–2027)

Tuotetaan tietoa yhdenvertaisuustiedonannon tueksi syrjinnän seurannan asiantuntijaryhmässä tunnistettujen tarpeiden mukaisesti:

  • Vuonna 2024 tutkimus viranomaiskäyttöön ulkomaalaistaustaisten turvallisuuden ja osallisuuden kokemuksista.
  • Vuonna 2025 selvitetään eri uskontokuntiin kuuluvien kokemuksia yhdenvertaisuudesta Suomessa.
  • Vuonna 2026–2027 toteutetaan tutkimus yhdenvertaisuuden edistämisen toimista ja niiden yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.

Tutkimus vieraskielisten turvallisuuden ja osallisuuden kokemuksista on käynnissä alkuvuonna 2025. Kansalaispulssissa on toteutettu syys- ja marraskuussa 2024 tiedonkeruuta rasismiin liittyvistä näkemyksistä.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Perusoikeusseuranta.fi-sivuston ylläpitäminen ja analyysiraporttien tuottaminen (2024–2027)

Ylläpidetään valtioneuvoston perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen seurantaa tukevaa verkkosivustoa perusoikeusseuranta.fi ja tuotetaan verkkosivun sisältöjen perusteella analyysiraportteja tiedonannon tavoitteiden tukemiseksi.

Sivusto julkaistiin maaliskuussa 2024. Analyysiraportti lasten ja nuorten yhdenvertaisuuden toteutumisesta valmistui maaliskuussa 2025.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Saamelaisten ja viittomakielisten totuus- ja sovintokomissioiden työn tukeminen (2024–2027)

Tuetaan saamelaisten ja viittomakielisten totuus- ja sovintokomissioiden työtä muun muassa tukemalla tulosten jalkauttamista (viestintä ja tapahtumat).

Konkreettisen yhteistyön suunnittelu on käynnissä.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Arvioinnin tuottaminen Etnisten suhteiden neuvottelukunnan toiminnan ja rakenteen kehittämiseksi (2024)

Suoritetaan arviointi Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) toiminnan ja rakenteen kehittämiseksi (nykytilanne ja tulevaisuus): toimintaympäristö, tarkoitus, tehtävät, organisoituminen ja resurssit.

Alueellisten ETNO:jen arviointi toteutettiin keväällä 2024. Arviointiraportti julkaistiin viikolla 23. Valtakunnallinen kysely toteutettiin kesällä 2024 ja tulokset analysoitiin syksyllä 2024.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Hyvät väestösuhteet -hankkeessa laadittujen alueellisten toimintasuunnitelmien toimeenpanon tukeminen (2024–2025)

Tuetaan Uudenmaan ELY-keskuksen Hyvät väestösuhteet -hankkeessa laadittujen alueellisten toimintasuunnitelmien toimeenpanoa.

Toimenpide on käynnissä.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö ja valtioneuvoston kanslia

Museoalan väestösuhteita vahvistavan yhteisölähtöisen työskentelyn tukeminen ja kehittämishankkeen valmistelu (2025–2027)

Kehitetään väestösuhteita vahvistavaa yhteisölähtöistä työskentelyä museoalalla. Valmistellaan kehittämishanke OM:n ja Kansallismuseon kanssa.

Toimenpide on toteutettu. Hankehakemus ei saanut rahoitusta EU:lta.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Kunniaan liittyvän väkivallan tietoisuuden ja ehkäisyn vahvistaminen (2024–2027)

Koulutetaan ammattilaisia ja lisätään tietoisuutta kunniaan liittyvän väkivallan ehkäisystä. Parannetaan ilmiön tunnistamista ja siihen puuttumista. Lisätään yhteistyötä yhteisöjen kanssa ja vahvistetaan Etnisten suhteiden neuvottelukunnan roolia tietoisuuden lisäämisessä. Lisäksi pyritään vahvistamaan tietopohjaa ilmiöstä.

Toimenpide on käynnissä. Oikeusministeri järjesti 14.2.2025 pyöreän pöydän keskustelun kunniaan liittyvästä väkivallasta kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten kesken. Oikeusministeriö tilaa selvityksen oikeussuojakeinojen toteutumisen esteistä.

Vastuuministeriö: työ- ja elinkeinoministeriö

Pakottavan kontrollin kriminalisoimisen selvittäminen (2025)

Selvitetään tarvetta pakottavan kontrollin kriminalisoimista hallitusohjelman mukaisesti.

Selvitys toteutetaan vuonna 2025.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Tukitoiminen edistäminen järjestelmällisen häirinnän uhreille (2024–2026)

Valmisteilla olevalla uhripoliittisella toimenpideohjelmalla edistetään tukitoimia järjestelmällisen häirinnän uhreille.

Toimenpide on käynnissä.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Ankkuri-toimijoiden osaamisen kehittäminen jatkokoulutuksella (2025)

Kehitetään Ankkuri-toimijoiden osaamista toteuttamalla valtakunnallista jatkokoulutusta. 

Hanke on käynnistymässä.

Vastuuministeriö: sisäministeriö

Saamelaiskäräjälain muutosten vahvistaminen (2024)

Oikeusministeriö on valmistellut hallituksen esityksen uudistetusta saamelaiskäräjälaista kansliapäällikkö Timosen toimikunnan työn pohjalta yhteistoiminnassa Saamelaiskäräjien kanssa. Hallitus antoi esityksen saamelaiskäräjälain muutoksiksi eduskunnalle 14.12.2023.

Saamelaiskäräjälaki on eduskunnan käsiteltävänä.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Kasvatus- ja koulutusjärjestelmä sekä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikka

Toimenpiteiden tavoitteena on edistää yhdenvertaisuuden, syrjimättömyyden ja tasa-arvon sekä ihmisoikeuksien toteutumista koulutuksen ja opetuksen sekä liikunnan, urheilun ja nuorisotyön aloilla.

Koulutusjärjestelmän kattava tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämisohjelman toteuttaminen (2024–2027)

Suunnitellaan ja toteutetaan koko koulutusjärjestelmän kattava tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämisohjelma. Kehittämisohjelman tavoitteena on tukea ja seurata lakisääteisten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laatimista ja parantaa niiden vaikuttavuutta tasa-arvon yhdenvertaisuuden edistämisen välineenä.

Hanke on käynnistymässä. Hankkeen valmisteluvaiheessa on järjestetty kaksi pyöreän pöydän keskustelua eri sidosryhmien kanssa.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Nuorisoalan yhdenvertaisuusosaamisen vahvistaminen (2024–2027)

Vahvistetaan nuorisoalan yhdenvertaisuusosaamista osana valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman ja osaamiskeskusten toimeenpanoa.

Yhdenvertaisuuden nuorisoalan osaamiskeskuksen tehtävänä on tilannekuvan luominen yhdenvertaisuuden ja rasisminvastaisuuden edistämisen materiaaleista, menetelmistä ja koulutustarpeista. Tilannekuvan pohjalta osaamiskeskus laatii koulutus- ja viestintäsuunnitelman ja toteuttaa sitä. Osaamiskeskus on saanut valtionavustuksen vuosille 2025–2026 ja käynnistänyt toimintansa. Osaamiskeskusta hallinnoi Suomen Partiolaiset ry.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Selvityksen toteuttaminen varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien tueksi ja tietopohjan kartuttamiseksi (2024–2025)

Toteutetaan selvitys varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien tueksi ja tietopohjan kartuttamiseksi.

Selvitys valmistuu keväällä 2025 ja raportti julkaistaan Yhdenvertaisuusvaltuutetun julkaisusarjassa.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Harrastusten ohjaajien ja valmentajien pedagogisen osaamisen kehittäminen muun muassa yhdenvertaisuus- ja syrjimättömyysteemoissa sekä lasten ja nuorten yhdenvertaisten harrastamismahdollisuuksien kehittäminen (2024–2027)

Kehitetään harrastamisen Suomen mallin kehittämishankkeiden kautta harrastusten ohjaajien ja valmentajien pedagogista osaamista mm. yhdenvertaisuudessa ja syrjimättömyydessä. Lisäksi rahoitettavien hankkeiden kautta edistetään lasten ja nuorten yhdenvertaisia harrastamismahdollisuuksia.

Hanke ohjaajien osaamisen vahvistamiseksi on käynnissä.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Liikuntaa edistävien järjestöjen valtionavustamisen vastuullisuuskriteereiden tarkentaminen, järjestöjen vastuullisuustoiminnan arvioiminen ja arvioinnin huomioinen valtionavustusten määrän harkinnassa (2024–2027)

Tarkennetaan liikuntaa edistävien järjestöjen valtionavustamisen vastuullisuuskriteereitä (yhtenä sukupuolten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus), arvioidaan järjestöjen vastuullisuustoiminta ja jatketaan arvioinnin huomiointia valtionavustusten määrän harkinnassa (15 %).

Liikuntaa edistävien järjestöjen valtionavustamisen vastuullisuuskriteereiden tarkentaminen, järjestöjen vastuullisuustoiminnan arvioiminen ja arvioinnin huomioinen valtionavustusten määrän harkinnassa toteutetaan 2024–2027.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Et ole yksin -toiminnan vakiinnuttaminen ja laajentaminen (2024–2027)

Vakiinnutetaan ja laajennetaan Et ole yksin -toiminta hallitusohjelman ja valtioneuvoston tiedonannon 2/2023 mukaisesti.

Et ole yksin -palvelun vakiinnuttaminen urheilun osalta on resursoitu, ja laajennetaan nuorisosektorille vuoden 2025 aikana viestinnän, henkilöresurssien vahvistamisen ja koulutusten avulla.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Nuorisoalan yhdenvertaisuuden edistämisen jatkaminen nuorisolain tavoitteiden mukaisesti (2024–2027)

Jatketaan nuorisoalan yhdenvertaisuuden edistämistä nuorisolain tavoitteiden mukaisesti.

Yhdenvertaisuuden edistäminen otetaan huomioon kaikessa opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustustoiminnassa nuorisoalalla. Valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen valtionapukelpoisuuden lakiin kirjattuna edellytyksenä on, että järjestö edistää toiminnassaan yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen on myös yksi kuudesta laissa olevasta järjestöjen toiminnan arviointiperusteesta vuosittaisia yleisavustuksia myönnettäessä.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Taiteen ja kulttuurin alan eettisen ohjeistuksen toimeenpanon ja kehittämisen jatkaminen (2024–2027)

Jatketaan taiteen ja kulttuurin alan eettisen ohjeistuksen toimeenpanoa ja kehittämistä.

Toimenpide on käynnissä. Rahoitusta toiminnan jalkauttamiseen taiteen ja kulttuurin toimijoille on myönnetty vuodelle 2024.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Kulttuurisen moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden painopisteistä, käytännön toimenpiteistä ja niiden seurannasta sopiminen (2024–2027)

Sovitaan kulttuurisen moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden painopisteistä, käytännön toimenpiteistä ja niiden seurannasta tulossopimuskaudella 2024–2027.

Toimenpide on käynnissä. Painopisteet ja niitä koskevat tavoitteet ja toimet on viety virastojen tulossopimuksiin. Etenemistä seurataan vuosittain tulosneuvotteluissa.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Vastuullista toimintaa tukevia kriteerien kehittäminen osana valtionavustustoimintaa (2024–2027)

Kehitetään vastuullista toimintaa tukevia kriteerejä, joilla edistetään ja seurataan hyvän hallinnon, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja kulttuurisen moninaisuuden sekä kestävän kehityksen toteutumista yhteisöjen toiminnassa osana valtionavustustoimintaa.

Toimenpide on käynnissä. Kriteeristöä on otettu käyttöön taiteen ja kulttuurin alojen yhteisöjen vuoden 2025 toimintaa koskevien yleisavustusten haussa.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Kulttuurisen moninaisuuden ja rasisminvastaisen toiminnan valtionavustusten vaikuttavuuden arvioinnin toteuttaminen (2024–2025)

Toteutetaan arvio kulttuurisen moninaisuuden ja rasisminvastaisen toiminnan valtionavustusten vaikuttavuudesta.

Toimenpide on käynnissä. Taike on järjestänyt sisäisesti asiaan tarvittavan rahoituksen. Tutkimuksen/vaikuttavuuden arvioinnin tekemisestä pyydetään tarjous eri tahoilta ja sisäinen valmistelu asiasta on käynnissä.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Dialogikortti-työkalun tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen yhdenvertaisuutta edistävissä koulutustilaisuuksissa sekä käytännön työelämän kehittämisessä (2024–2027)

Hyödynnetään kulttuurista moninaisuutta ja kestävää kehitystä edistävän dialogikortti-työkalun tarjoamat mahdollisuudet edistää yhdenvertaisuutta koulutustilaisuuksissa sekä käytännön työelämän kehittämisessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti henkilöstölleen dialogikorttityöpajan 29.10.2024 ja siihen liittyvät vastuualuekohtaiset seuranta-tapaamiset (3 kpl) järjestettiin loppuvuodesta 2024. Taike on järjestänyt 25 fasilitoitua työpajaa.

Kulttuuria kaikille -palvelun koulutetut moninaisuusagentit ja sillanrakentajat järjestävät Dialogikortti-työpajoja itsenäisesti.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Yhdenvertaisen ja esteettömän lähiluontoliikkumisen toimenpiteiden toteuttaminen (2023–2030)

Toteutetaan kansallisen luonnon virkistyskäytön strategian mukaiset toimenpiteet, jotka mahdollistavat lähiluonnossa liikkumisen yhdenvertaisesti ja esteettömästi kaikille.

Strategian toimeenpanon koordinoinnissa on pidetty esillä monikulttuurisuuden huomioimista. Näkökulma sisältyy myös toimintaohjelman yksittäisiin toimenpiteisiin, kuten esimerkiksi kuntien liikkumisohjelmien, hyvinvointisuunnitelmien ja -kertomusten laadintaan siten, että niihin sisältyy luonnon virkistyskäyttö ja eri väestöryhmien tuen tarpeet nykyistä laajemmin. Myös yhteydenpitoa monikulttuurisuuden edistämiseen keskittyviin järjestötoimijoihin on jatkettu.

Vastuuministeriö: ympäristöministeriö

Työelämän yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys

Toimenpiteiden tavoitteena on edistää työelämän syrjimättömyyttä, monimuotoisuutta ja yhdenvertaisia työelämään pääsemisen mahdollisuuksia.

Maahanmuuttajanaisten työmarkkinoille siirtymisen edistäminen vuoden 2025 alusta alkaen

Maahanmuuttajanaisten työmarkkinoille siirtymistä edistetään hallitusohjelman mukaisesti maahanmuuttajaäitien kotoutumiseen ja työllistymiseen osoitetulla viiden miljoonan euron lisäyksellä vuoden 2025 alusta alkaen.

Hallitusohjelmassa maahanmuuttajaäitien kotoutumiseen ja työllistymiseen panostetaan viiden miljoonan euron lisäyksellä vuoden 2025 alusta lukien. Rahoitus kohdennetaan kunnille ja sen edellyttämät lainsäädäntömuutokset tulivat voimaan 1.1.2025. Lisäksi koulutuksen ja palveluiden kehittäminen huomioidaan kotoutumispalveluiden uudistamishankkeessa. Maahanmuuttajataustaisten naisten työllistymisen edellytyksiä parannetaan edellä mainitun kuntien rahoituksen lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla luomalla uusi koulutuksen toimintamalli, johon kohdennetaan vuositasolla viisi miljoonaa euroa valtionavustuksina vapaan sivistystyön oppilaitosten käyttökustannuksiin.

Vastuuministeriö: työ- ja elinkeinoministeriö

Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työmahdollisuuksien edistämisen pilottihankkeen toteuttaminen (2025–2026)

Toteutetaan/rahoitetaan alueellinen pilottihanke, jonka avulla tuetaan korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien pääsyä työharjoitteluihin, osaamistaan vastaaviin tehtäviin sekä yleistä urakehitystä. Hankkeen toteuttajina voivat olla esimerkiksi työllisyysviranomainen, korkeakoulu tai/ja järjestötoimija.

Toimenpide suunnitellaan vuonna 2025 ja toteutetaan vuonna 2026.

Vastuuministeriö: työ- ja elinkeinoministeriö

Koulutuksen toteuttaminen työelämän yhdenvertaisuudesta ja monimuotoisuudesta (2024–2025)

Osana TE-toimistoista kunnille siirtyville asiantuntijoille toteutettavaa koulutussarjaa toteutetaan koulutusosio yhdenvertaisuudesta ja monimuotoisuudesta työelämässä. Koulutusosio pitää sisällään sisältöjä muun muassa syrjimättömyydestä työnvälityksessä, monimuotoisuuden edistämisestä työpaikoilla sekä monikulttuurisuuden huomioimisesta rekrytoinneissa.

Koulutuksen valmistelut on käynnistetty oikeusministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön ja KEHA-keskuksen kesken.

Vastuuministeriö: työ- ja elinkeinoministeriö

Toimintaohjelman valmistaminen vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevien ryhmien työllistymisestä ja ohjelman seuraaminen (2024–2027)

Työelämän syrjimättömyyttä, monimuotoisuutta ja yhdenvertaisia mahdollisuuksia edistetään TEM:n asettamassa työryhmässä vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymiseksi ja työelämäosallisuuden lisäämiseksi. Työryhmän tehtävänä on valmistella toimintaohjelma vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien ryhmien työelämään osallistumisen lisäämiseksi ja seurata ohjelman toteutusta.

Toimintaohjelman valmistelu on käynnissä. Kirjausten toteuttamiseksi on asetettu työryhmä, jossa mukana ovat muiden muassa ministeriöt, työmarkkinajärjestöt, järjestöt, kunnat ja hyvinvointialueet.

Työryhmä

  • valmistelee selvitykset työelämän vastaanottokyvykkyyttä vahvistavista toimista sekä eri eurooppalaisissa maissa käytössä olevista malleista haastavasti työllistyvien palkkaamisen tukemiseksi,
  • kokoaa yhteen aiemmin toteutettujen samaan teemaan liittyvien toimintaohjelmien ja hankkeiden sekä niiden arviointien tulokset,
  • valmistelee toimintaohjelman vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien ryhmien työelämään osallistumisen lisäämiseksi ja seuraa ohjelman toteutusta,
  • arvioi mahdollisia lainsäädännön muutostarpeita ko. kohderyhmän työllistymisen edistämiseksi sekä
  • toteuttaa muita mahdollisia työryhmän tavoitteita edistäviä tehtäviä.

Vastuuministeriö: työ- ja elinkeinoministeriö

IMAGO-valmennuksen jatkaminen Suomessa toimiville pienille ja keskisuurille yrityksille (2024–2025)

Jatketaan IMAGO-valmennusta Suomessa toimiville pienille ja keskisuurille yrityksille. Palvelu auttaa yrityksiä parantamaan liiketoimintaansa kehittämällä monimuotoista rekrytointia, monimuotoisen henkilöstön perehdytystä, työnhakijoita kiinnostavaa työnantajamielikuvaa ja sellaista yrityskulttuuria, jossa jokainen työntekijä voi viihtyä ja onnistua työssään.

Palvelu käynnistyy KEHA-keskuksen hallinnoimana alkuvuodesta 2025.

Vastuuministeriö: työ- ja elinkeinoministeriö

Rasistisen väkivallan ja häirinnän torjunta

Toimenpiteiden tavoitteena on tukea uskonnollista yhdenvertaisuutta, uskonnonvapautta sekä uskontojen välistä vuoropuhelua sekä vahvistaa toimia etnisiin ja uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvan rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Tietoisuuden lisääminen uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten syrjintään ja häirintään liittyvistä oikeussuojakeinoista (2024–2025)

Lisätään uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten tietoisuutta syrjintään ja häirintään liittyvistä oikeussuojakeinoista.

Kartoitetaan hyviä käytäntöjä kansainvälisesti ja kansallisesti sekä tavataan sidosryhmiä tarpeiden kartoittamiseksi. Koulutus oikeussuojakeinoista toteutetaan avainhenkilöille.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Hyvän keskustelukulttuurin koordinaatioverkoston asettaminen (2024–2027)

Asetetaan hyvän keskustelukulttuurin koordinaatioverkosto.

Verkoston ensimmäinen kokous järjestetään toukokuussa 2025.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Vainojen uhrien muistopäivän nimen muuttaminen holokaustin uhrien muistopäiväksi (2024)

Vainojen uhrien muistopäivän nimi on muutettu kansainvälisen käytännön mukaisesti holokaustin uhrien muistopäiväksi.

Nimi on muutettu valtioneuvoston kanslian päätöksellä 25.2.2024.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Holokaustin kiellon kriminalisoinnin selvittäminen (2024–2026)

Selvennetään holokaustin kiellon kriminalisointi rikoslaissa.

Lakiehdotus oli lausuntokierroksella 23.8.–11.10.2024. Arvioitu esittelyviikko on 16/2025.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Oikeudellisen selvityksen toteuttaminen natsismin ja kommunismin symbolien käyttämisen kriminalisoinnista (2024–2025)

Toteutetaan oikeudellinen selvitys natsismin ja kommunismin symbolien käyttämisen kriminalisoinnista.

Selvitystyö on käynnissä.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Avustusten myöntäminen juutalaisille seurakunnille turvallisuuden edistämiseen (2024–2027)

Myönnetään valtionavustuksia Suomen juutalaisten seurakuntien turvallisuuden edistämiseksi (400 000 euroa/vuosi).

Vuoden 2024 avustukset on myönnetty, vuoden 2025 avustusten myöntämistä valmistellaan.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Antisemitististen asenteiden torjuminen (2025–2027)

Torjutaan antisemitistisiä asenteita eri politiikanalueiden keinoin, kuten esimerkiksi koulutus, kotouttaminen ja turvallisuus.

Toimenpiteen tarkempi suunnittelu on käynnistynyt alkuvuodesta 2025.

Vastuuministeriö: kaikki ministeriöt

Keskeisten viranomaisten tietoisuuden lisääminen IHRA:n antisemitismimääritelmästä (2024–2025)

Yhteistyössä Suomen IHRA-valtuuskunnan kanssa etsitään keinoja lisätä keskeisten viranomaisten tietoisuutta IHRA:n antisemitismimääritelmästä.

Toimenpiteen tarkempi suunnittelu on käynnistynyt alkuvuodesta 2025.

Vastuuministeriö: oikeusministeriö

Ministeriöiden uskontoasioiden verkoston käynnistäminen (2024–2027)

Käynnistetään ministeriöiden välinen uskontoasioiden verkosto, jonka tarkoituksena on tiedonvaihto ja koordinaatio uskonnolliseen yhdenvertaisuuteen ja uskonnonvapauteen liittyen.

Toimenpide on käynnissä, verkosto kokoontui ensimmäisen kerran joulukuussa 2024.

Vastuuministeriö: opetus- ja kulttuuriministeriö

Romaniväestön yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistäminen THL:n Aktiivinen toimijuus -hankkeen kanssa

Tehdään aktiivista yhteistyötä ESR+ -rahoitteisen THL:n koordinoiman Aktiivinen toimijuus -hankkeen kanssa, jonka tavoitteena on edistää romaniväestön yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Yhteistyöllä pyritään tukemaan erityisesti hankkeen tulosten levittämistä.

Toimenpiteen suunnittelu käynnistyy kevään 2025 aikana.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Pilottihankkeen toteuttaminen paikallistason rasismin vastaisten neuvontapalveluiden kehittämisestä (2024–2027)

Toteutetaan pilottihanke paikallistason rasismin vastaisten neuvontapalveluiden kehittämisestä yhteistyössä kuntien ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Toimenpide käynnistyy vuonna 2025.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Kuutoskaupunkien verkostoitumisen ja osaamisen tukeminen yhdenvertaisuusasioissa (2025–2026)

Tuetaan Kuutoskaupunkien verkostoitumista ja osaamista yhdenvertaisuusasioissa sekä levitetään verkostoyhteistyössä tunnistettuja oppeja laajemmalle kuntakentälle.

Kuntaliitolle on myönnetty rahoitus hankkeen toteuttamista varten. Hanke on käynnissä ja jatkuu vuoden 2026 kesään saakka.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia ja valtiovarainministeriö

Paikallisen tason uskonnollisen yhdenvertaisuuden, uskonnonvapauden sekä uskontojen välisen vuoropuhelun tukeminen (2026)

Tuetaan paikallisen tason uskonnollista yhdenvertaisuutta, uskonnonvapautta sekä uskontojen välistä vuoropuhelua.

Valtionavustukset jaetaan kevään 2025 aikana.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Valtioneuvoston ja hallinnon omat toimet

Toimenpiteiden tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta valtioneuvoston ja valtionhallinnon toiminnassa ja henkilöstöpolitiikassa. 

Kansainvälisten ihmisoikeusvalvontaelinten Suomelle antamien ratkaisujen, päätelmien ja suositusten vuosittainen käsitteleminen (2024–2026)

Käsitellään kansainvälisten ihmisoikeusvalvontaelinten Suomelle antamat ratkaisut, päätelmät ja suositukset vuosittain, vuonna 2024 konseptin kehittäminen ja ensimmäinen kierros. Jatkossa käsittely ja siihen liittyvä viestintä toteutetaan vuosittain.

Vuoden 2024 käsittely on toteutettu.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Koulutuskokonaisuuksien laatiminen ja järjestäminen poliittiselle johdolle ja virkamiesjohdolle 2025 alkaen

Laaditaan koulutussuunnitelma erilaisista koulutuskokonaisuuksista poliittiselle johdolle ja virkamiesjohdolle, ja järjestetään koulutukset suunnitelman mukaisesti vuosittain vuodesta 2025 alkaen.

Koulutuksen suunnittelu on käynnissä ja se toteutetaan huhti–toukokuussa 2025.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Valtion henkilöstöjohdolle ja -asiantuntijoille koulutuksen järjestäminen monimuotoisuudesta ja anonyymistä rekrytoinnista (2024)

Järjestetään valtion henkilöstöjohdolle ja -asiantuntijoille koulutusta monimuotoisuudesta ja anonyymistä rekrytoinnista.

Anonyymiä rekrytointia esiteltiin valtion henkilöstöjohdolle ja -asiantuntijoille toukokuussa 2024. Henkilöstöjohdon foorumi haastoi virastot kokeilemaan anonyymiä rekrytointia vuonna 2025.

Vastuuministeriö: valtiovarainministeriö

Koulutus- ja taustamateriaalin toteuttaminen Suomen ihmisoikeuspoliittisesta linjasta kansainvälisissä ja EU-asioissa toimivien virkahenkilöiden käyttöön (2024–2026)

Tuotetaan koulutus- ja taustamateriaali kansainvälisissä ja EU-asioissa toimivien virkahenkilöiden käyttöön Suomen ihmisoikeuspoliittisesta linjasta, ja viestitään siitä sisäisen viestinnän keinoin.

Toimenpide käynnistyy vuoden 2025 aikana.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Hallituksen yhdenvertaisuustiedonannon sekä valtion henkilöstöstrategian 2030 yhdenvertaisuutta koskevien sisältöjen huomioiminen ministeriöiden tulosneuvotteluissa 2024

Ministeriöt huomioivat vuoden 2024 aikana käytävissä tulosneuvotteluissa sekä muussa tulosohjausprosessin puitteissa virastojensa kanssa tapahtuvassa yhteydenpidossa hallituksen yhdenvertaisuustiedonannon sekä valtion henkilöstöstrategian 2030 yhdenvertaisuutta koskevat sisällöt.

Valtioneuvoston tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa sisältyy valtiovarainministeriön ylläpitämään listaukseen tulosohjaukseen linkittyvistä koko valtionhallinnon toimintaa koskevista strategioista ja valtioneuvoston periaatepäätöksistä.

Vastuuministeriö: valtiovarainministeriö

Yhdenvertaisuuden edistämisen tukeminen ministeriöiden tulosohjauksessa (2024–2025)

Yhdenvertaisuuden edistämistä ministeriöiden tulosohjauksessa tuetaan ja yhtenäistetään esittelemällä oikeusministeriön vuonna 2023 laatimaa tukimateriaalia sekä hallinnonalakohtaisia ohjauskäytäntöjä ministeriöiden tulosohjaajien verkostossa. Tulosohjauksen kehittämisen yhteydessä seurataan toimenpiteiden vaikuttavuutta.

Teema on ollut jo aiemmin kertaalleen käsittelyssä ministeriöiden tulosohjaajien verkostossa. Uusi käsittely on suunniteltu toteutettavaksi kesäkuun 2025 verkostokokoontumisen yhteydessä.

Vastuuministeriö: valtiovarainministeriö

Yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvien verkkokoulutusten hyödyntäminen ministeriöissä ja osana tulosohjausta (2024–2027)

Tehostetaan olemassa olevien yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvien verkkokoulutusten hyödyntämistä ministeriöissä ja niiden hallinnonaloilla osana tulosohjausta.

Toimenpide on käynnissä.

Vastuuministeriö: valtioneuvoston kanslia

Valtion henkilöstöjohdon foorumin monimuotoisuustyöryhmän työn uudelleen käynnistäminen (2024)

Käynnistetään uudelleen valtion henkilöstöjohdon foorumin monimuotoisuustyöryhmän työ tukemaan monimuotoisuustyötä ja valtion henkilöstöstrategian toimeenpanoa virastoissa.

Monimuotoisuustyöryhmän työ käynnistyy maaliskuussa 2025 ja kestää vuoden 2025 loppuun asti.

Vastuuministeriö: valtiovarainministeriö

Anonyymin rekrytoinnin käyttöönoton seuraaminen valtion yhteisessä rekrytointijärjestelmässä ja kannustaminen anonyymiin rekrytointiin (2024–2025)

Seurataan anonyymin rekrytoinnin käyttöönottoa valtion yhteisessä rekrytointijärjestelmässä. Kannustetaan kaikkia ministeriöitä testaamaan anonyymiä rekrytointia.

Toimenpide on käynnissä osana valtioneuvoston rasisminvastaisen kampanjan sitoumusta. Valtiovarainministeriö seuraa anonyymin rekrytoinnin käyttöönottoa vuosittain.

Vastuuministeriö: valtiovarainministeriö

Verkkosivua päivitetään säännöllisesti, toimenpiteiden tiedot on tarkistettu 25.3.2025.