Palkka-avoimuuden parantaminen on kirjattu hallitusohjelmaan
Palkat puhuttavat taas. Sosiaali- ja terveysministeriön palkka-avoimuustyöryhmän työ ja siellä käsittelyssä oleva aloite palkka-avoimuuden parantamiseksi on herättänyt viime päivinä vilkasta keskustelua.
On hyvä, että asia kiinnostaa eri osapuolia ja palkka-avoimuudesta keskustellaan.
Palkka-avoimuutta edistämään koottiin vuosi sitten työryhmä, jossa on laaja sidosryhmien edustus. Ryhmän työ oli esillä viime syksynä, kun Elinkeinoelämän Keskusliitto EK lähti työryhmästä. EK on kuitenkin nyt osallistunut palkka-avoimuutta koskevaan keskusteluun, mutta keskustelu on osittain siirtynyt pois alkuperäisistä substanssi- ja asiakysymyksistä.
Sukupuolten palkkaero on kaventunut Suomessa liian hitaasti, ja asian korjaamiseen tarvitaan monia eri toimia.
Nykyisessä hallitusohjelmassa on vahvoja kirjauksia tasa-arvosta ja myös erityisesti palkkojen läpinäkyvyyden parantamisesta lainsäädännöllä. Tämä on työryhmän tekemän valmistelun kulmakivi.
Valmistelu jatkuu, ja olemme yhdessä sopineet, että työryhmän työ tulee julkiseksi vasta ryhmän saatua työnsä päätökseen. Valmistelun pohjana on käytetty muun muassa tasa-arvovaltuutetun selvitystä vuodelta 2018 sekä vuoden 2019 palkka-avoimuusryhmän raporttia ja aineistoa.
Hallitusohjelmassa todetaan, että tasa-arvolakiin lisätään henkilöstön, henkilöstöedustajien ja yksittäisten työtekijöiden oikeuksia ja tosiasiallisia mahdollisuuksia lisätä palkkatietoutta ja puuttua palkkasyrjintään. Näillä toimenpiteillä tavoitellaan palkkasyrjinnän ja perusteettomien palkkaerojen vähentämistä.
STM ministeriönä sekä sen virkamiehet toteuttavat hallitusohjelmaa. Se on ja sen pitääkin olla se punainen lanka, joka ohjaa virkamiesten työtä.
Tanja Auvinen
johtaja
sosiaali- ja terveysministeriö