Hoppa till innehåll

Handboken med råd inför exceptionella situationer inom miljöhälsan har nu publicerats på svenska

Utgivningsdatum 6.6.2011 12.38
Nyhet N5-57838

Kommunens hälsoskyddsmyndighet ska förbereda för exceptionella situationer som kan orsaka hälsorisker. Genom bereskap kan hälsoriskerna förebyggas och samhällets funktionsförmåga tryggas även i oförutsedda situationer. Enligt lag ska kommunen reservera minst tio årsverken för ordnandet av miljö- och hälsoskydd. Om kommunen inte ensam kan göra detta ska den ansluta sig till ett samarbetsområde för miljö- och hälsoskyddet. Social- och hälsovårdsministeriet betonar att ett smidigt samarbete mellan sakkunniga i miljöhälsan, miljöskyddet och primärvården ska säkerställas i exceptionella situationer.

Social- och hälsovårdsministeriet har nu publicerat handboken om exceptionella situationer inom miljöhälsan som ska stöda detta arbete på svenska. Handboken är ämnad för arbetstagare och samarbetsparter inom miljö- och hälsoskyddet samt övriga hälso- och sjukvården, den definierar kommunens uppgifter vid beredskap inför exceptionella situationer, den beskriver hotbilder på lokal nivå, visar hur kommunen kan bereda sig inför miljömässiga exceptionella situationer samt handleder i hur man ska agera i sådana situationer och klargör hur man kan få experthjälp dygnet runt. Den nya handboken ersätter den som publicerades år 2000.

Handboken framställer ett vidsträckt långvarigt elavbrott som skulle påverka all samhällets verksamhet som den mest utmanande nya hotbilden. Situationen underlättas om avsaknaden av elektricitet beaktas redan i beredskapsplaneringen och -övningarna. Nya teman i handboken är också exceptionella situationer som har med konsumtionsvaror och konsumenttjänster att göra, såsom en vara som oväntat visar sig vara giftig. I handboken behandlas nu också principer för den handräckning som försvarsmakten ger samt skyddandet av arbetstagare mot strålning samt mot biologisk och kemisk exponering.

En bred rad av sakkunniga, huvudsakligen från social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde, har varit med och skrivit handboken. Dessutom har sakkunniga från andra sektorer såsom matsäkerhet, förorening av jordmånen och långvariga elavbrott deltagit i processen.

webbnyheter