Verkställighetsprojektet för III handlingsplanen för öppen förvaltning

VM072:00/2017 Projekt

Projektets framskridande

Projektets basuppgifter Avslutat

Projektets nummer VM072:00/2017

Ärendenummer VM/1229/00.01.00.01/2017 , VN/6247/2020

Projektets arrangör finansministeriet

Mandattid 1.7.2017 – 30.6.2019

Datum för tillsättande 28.6.2017

Kontaktperson
Katju Holkeri, Finanssineuvos
[email protected]

Mål och resultat

Finansministeriet har tillsatt en projektgrupp till stöd för verkställandet av III handlingsplanen för öppen förvaltning samt ett arbetsutskott till stöd för arbetet som utförs av tjänstemannanätverket för öppen förvaltning.

Projektgruppen ska stödja genomföringen av III handlingsplanen för öppen förvaltning och uppmuntra aktörerna till att främja öppen förvaltning. Samarbetsparter söks från pågående utvecklingsprogram och -projekt.

Arbetsgruppen följer utvecklandet av öppenheten både i samhället samt genom internationellt samarbete, och föreslår vid behov ytterligare åtgärder. Samarbetet med medborgarsamhället och kommunikation spelar en viktig roll i gruppens verksamhet.

Utgångspunkter

Finland anslöt sig till partnerskapet Open Government Partnership 2013. Samma år godkändes Finlands första nationella handlingsplan. Det viktigaste målet i Finlands första (2013–2015 och andra nationella handlingsplan (2015–2017) var att öka delaktigheten. Båda planerna hade fyra teman.

Det övergripande målet är att öka allmänhetens förtroende och att etablera det på en hög nivå. Detta är möjligt endast om förvaltningens strukturer, verksamhet, tjänster och reformer är begripliga för allmänheten, och om det är möjligt att delta i beslutsfattandet, beredningen, planeringen av tjänsterna och utvecklandet av välfärdssamhället. Främjandet av öppen förvaltning måste vara en del av all myndighetsverksamhet och alla reformer.

Finlands handlingsprogram för öppen förvaltning gäller hela den offentliga sektorn. När den tredje handlingsplanen tar vid kommer det att pågå omfattande reformprojekt inom förvaltningen. Vi måste tydligt och begripligt kunna beskriva och förklara förändringarna och den nya förvaltning som de ska resultera i. Det är också viktigt att landskapsförvaltningen från första början är så öppen som möjligt, både i sin praktiska verksamhet och till sin inställning. Öppenhet och offentlighet går hand i hand. Finlands offentlighetslag är en utmärkt utgångpunkt. Vi måste se till att den genomförs på bred basis och att den reformeras då det finns behov.

Ytterligare uppgifter