Hoppa till innehåll

Lagen om landskapens finansiering kompletteras för att täcka alla landskapens uppgifter

finansministeriet
Utgivningsdatum 18.5.2017 13.26
Pressmeddelande

Regeringen föreslår att lagen om landskapens finansiering kompletteras i fråga om finansieringen som gäller övriga landskapens uppgifter än social- och hälsovården samt räddningsväsendet. Finansieringssystemet täcker i och med den föreslagna kompletteringen alla uppgifter som överförs till landskapen. Regeringen överlämnade propositionen om komplettering av finansieringslagen till riksdagen den 18 maj.

I regeringspropositionen (RP 15/2017) ingår ett förslag till landskapslag, där det föreslås att även andra uppgifter än uppgifter inom social- och hälsovården, räddningsväsendet och miljö- och hälsoskyddet ska överföras till landskapen. Sådana uppgifter är bland annat uppgifter inom regionutveckling och strukturfondsverksamhet, främjande av näringslivet, styrning och planering av områdesanvändningen, lantbruks- och jordbrukarstödsförvaltningen, avbytarservice för lantbruksföretagare och pälsdjursuppfödare, användningen och skötseln av vattentillgångarna, vatten- och havsvård, styrning av byggandet, vård av kulturmiljön, främjande av landskapets identitet och kultur, produktion och spridning av information om miljön samt övriga regionala tjänster som åläggs landskapen genom lag. Förslagen som gäller finansieringen av dessa uppgifter ingår i den kompletterande proposition som överlämnats till riksdagen.

Den statliga finansieringen föreslås bli riktad till landskapen antingen med allmän täckning eller som särskild finansiering. Finansiering med allmän täckning avser kalkylerad finansiering som enligt lagen om finansiering riktas till samtliga landskap. Finansieringen med allmän täckning omfattar finansieringen av social- och hälsovården, räddningsväsendet och miljö- och hälsoskyddet samt omkostnaderna, tillväxttjänsterna och avbytarverksamheten.

Särskild finansiering beror däremot på prövning och riktas antingen till en del eller till samtliga landskap. Den särskilda finansieringen är störst inom lantbruksstöden och väghållningen. Även för deras del ska personalens lönekostnader emellertid i regel täckas med medel ur finansieringen med allmän täckning.

Finansieringen med allmän täckning höjs enligt propositionen till 18,5 miljarder euro

Förslaget innebär att finansieringen med allmän täckning höjs till ca 18,5 miljarder euro på 2017 års nivå. Den finansiering som baserar sig på landskapets övriga uppgifter utgör ca 1,0 miljarder euro av finansieringen med allmän täckning. Dessutom reserveras ca 2,9 miljarder euro under särskilda budgetmoment för finansieringen av övriga uppgifter.

Det föreslås att man till lagen om finansiering som delningsgrund för finansieringen som baserar sig på övriga uppgifter förutom invånarantalet tillägger tillväxttjänsts- och lantbruksföretagarfaktorerna samt invånartätheten.

Den i lagen om finansiering av landskapen inkluderade begränsning som gäller dämpningen av ökningen av kostnaderna för social- och hälsovården ska enligt förslaget inte gälla finansiering som baserar sig på landskapets övriga uppgifter. Vid bestämmandet av finansieringen av övriga uppgifter tas den årliga förändringen i kostnadsnivån i beaktande endast för personalutgifternas del. Personalutgifterna utgör ca 40 procent av de övriga uppgifter som finansieras med allmän täckning. Förslaget motsvarar till denna del nuläget.

Övergången från utgiftsbaserad finansiering till kalkylerad finansiering ändrar på läget i fråga om den nuvarande finansieringen av uppgifter som överförs till landskapen. Förändringen i fråga om finansieringen av landskap, dvs. övergången från en kostnadsbaserad modell till en kalkylerad modell föreslås ske stegvist under en femårig övergångsperiod, under vilken förändringarna utjämnas för enskilda landskaps del.

Kalkyleringarna i lagutkastet baserar sig på 2017 års nivå och de beskriver den allra nyaste uppskattningen om finansieringen av landskapen. Kalkyleringarna som gäller social- och hälsovården samt räddningsväsendet kommer ännu att uppdateras på basis av de senaste kostnadsuppgifterna, och kalkyleringarna som gäller finansieringen av övriga uppgifter överförs på 2019 års budgetnivå före uppgiftsöverföringen som sker vid ingången av 2019. Den landskapsspecifika finansieringen reagerar lätt på årliga ändringar i fråga om kostnadsuppgifterna, och kalkyleringarna uppdateras efter att kostnadsuppgifterna för 2017 och 2018 blir tillgängliga. Man kan alltså vänta sig förändringar i de kalkylerade lanskapsspecifika sänkningarna eller höjningarna innan uppgifterna överförs.

Införandelagen föreslås också bli kompletterad

I propositionsutkastet föreslås dessutom att den föreslagna lagen om införande av landskapslagen, lagen om ordnande av social- och hälsovård och lagen om ordnande av räddningsväsendet ska kompletteras med en paragraf om statsunderstöd som beviljats för lokaler som används inom social- och hälsovården och räddningsväsendet. Genom bestämmelsen säkerställs det att statsunderstöd som beviljats för social- och hälsovårdens samt räddningsväsendets lokaler inte börjar återkrävas av kommuner eller samkommuner, om ändringen av syftet med, besittningen av eller äganderätten till byggnaden eller det att byggnaden inte överhuvudtaget längre används inte beror på en omständighet som kommunen eller samkommunen har möjlighet att påverka, utan att detta uttryckligen beror på genomförandet av reformen.

Dessutom föreslås det att lagen om offentlig upphandling och koncession ändras. Genom den föreslagna ändringen inkluderas landskapen som upphandlande enheter i upphandlingslagen.

Regeringens proposition publiceras på webbsidan för beslutsärenden.

Infografik: Landskapens finansiering
Alueuudistus.fi: Landskapens finansiering och styring

Ytterligare information:


Tuomas Pöysti, understatssekreterare, SHM och FM, tfn 0295 163 012
Virpi Vuorinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 557 (lagstiftningen)
Ville-Veikko Ahonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 066 (kalkyleringarna)
Mikko Saarinen, konsultativ tjänsteman, tfn 295 530 047 (kalkyleringarna)
Minna-Marja Jokinen, lagstiftningsråd, tfn 02955 30820 (verkställighetslagen)

Förvaltningspolitiken Kommunärenden aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto