Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Arbetsgrupp publicerade sitt förslag om framtida arbete för att värna om veteranernas traditioner

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 9.3.2023 12.39
Pressmeddelande

En arbetsgrupp tillsatt av statsrådets kansli har publicerat sitt förslag om sätt att även framöver bevara arvet efter Finlands krig 1939–1945 och veteranernas traditioner. Enligt arbetsgruppen är det viktigt att arbetet för att värna om veteranernas traditioner och finansieringen av arbetet beaktas långsiktigt över regeringsperioderna och i olika regeringars program.

Veteranernas traditioner och arbetet för att värna om dem utgör en integrerad del av Finlands försvar och kulturarv, och därför vilar ansvaret för dem på flera aktörer: på olika organisationer, föreningar, stiftelser, kommuner och församlingar och på staten.

Arbetsgruppen lade fram ett förslag om statens roll i arbetet och om statens deltagande i finansieringen.

De viktigaste förslagen

  1. Uppgiften att främja veteranernas traditioner åläggs försvarsministeriet och dess förvaltningsområde. Den har inte tidigare hört till något ministerium eller förvaltningsområde. Till försvarsministeriets framtida uppgift hör att styra och finansiera insatser för arbetet för att värna om veteranernas traditioner.
  2. Traditionsförbundet Eklövet utses till organisation med ansvar för det riksomfattande traditionsarbetet. Verksamheten ska finansieras av försvarsministeriet. Veteranorganisationerna grundade Traditionsförbundet Eklövet år 2003 för att värna om veteranernas traditioner.
  3. Centret för krig och fred Muisti åläggs veteranernas traditioner som specialuppgift. Verksamheten ska finansieras av försvarsministeriet.
  4. Undervisnings- och kulturministeriet fastställer arbetet för att värna om veteranernas traditioner som en särskild prioritering för museer, arkiv och vetenskapscenter för de följande tio åren, eftersom veteranernas traditioner och arvet efter krigsgenerationen är en viktig del av det finländska kulturarvet.
  5. Undervisnings- och kulturministeriet genomför tillsammans med andra aktörer som är verksamma med arbete för att värna om veteranernas traditioner projektet ”Veteranernas traditioner 2025”, som riktar sig till högstadieelever. År 2025 har det förflutit 80 år sedan andra världskriget tog slut och 100 år sedan den sista hela årskullen (1925) som tjänstgjorde under krigen 1939–1945 föddes.

Den årliga statliga finansieringen för veteranernas traditioner föreslås uppgå till 1,1 miljoner euro. För projektet ”Veteranernas traditioner 2025” föreslås finansiering på 300 000 euro.

Utöver förslagen lade arbetsgruppen fram flera rekommendationer.

Mer information om arbetsgruppen

Den 27 april 2022 tillsatte statsrådets kansli på begäran av riksdagsgrupperna en arbetsgrupp med uppgift att utarbeta ett förslag om framtida arbete för att värna om veteranernas traditioner. Arbetsgruppen ombads ta fram förslag om sätt att även framöver bevara och värna om arvet efter Finlands krig 1939–1945 och veteranernas traditioner som en viktig del av det finländska samhället. Av arbetsgruppen begärdes även förslag om statens och olika aktörers roll i traditionsarbetet och om finansieringen av arbetet.

Under arbetsgruppens arbete har olika aktörers synpunkter på det framtida traditionsarbetet hörts i bred utsträckning. Alla intresserade har haft möjlighet att framföra sina synpunkter i webbtjänsten Dinåsikt.fi. Arbetsgruppen fick sammanlagt cirka 260 svar från organisationer och privatpersoner. I november 2022 ordnade arbetsgruppen även ett seminarium som var öppet för alla om det framtida arbetet för att värna om veteranernas traditioner.

Ytterligare information: Timo Laitinen, arbetsgruppens ordförande, Statskontorets generaldirektör, tfn 0400 603 561, och Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 160 220, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen