Hoppa till innehåll

Handlingsplanen för integration ska svara på ökad migration

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.11.2015 11.33
Pressmeddelande 637/2015

En ökad migration förutsätter ett nytt slags beredskap av myndigheternas integrationstjänster. Handlingsplanen för migration förbereder sig på en situation där ca 10 000 fler personer än under de senaste åren kommer att omfattas av integrationstjänsterna nästa år. Ministerarbetsgruppen för migrationsfrågor godkände handlingsplanen vid sitt möte den 27 november 2015.

I handlingsplanen betonas vikten av att kunna identifiera invandrarnas kunnande, en smidig flyttning till kommunerna och sysselsättning. Dessutom omfattar de mer än 30 åtgärderna bl.a. beredskapen för invandrarnas servicebehov när det gäller den kommunala basservicen. Av invandrarna förutsätts ett aktivt deltagande i integrationsåtgärderna.

Minister Lindström: Integrationen är en stor utmaning

– Det är viktigt att de invandrare som beviljats uppehållstillstånd blir deltaktiga i det finländska samhället. Vi har dock inte för avsikt att ge någon grupp företräde, och de som kommer hit ska följa reglerna i det finska samhället. Utmaningen är stor och det behövs nya handlingssätt i integrationen, fastställer justitie- och arbetsminister Jari Lindström, som ansvarar för integrationsfrågor.

Organisationer och företag har en viktig roll som myndigheternas samarbetspartner när det gäller att stödja integrationen. De kan exempelvis stödja invandrares integration i den inledande fasen och skapa nätverk som underlättar inträdet i arbetslivet och samhället i övrigt.

Kunnandet kartläggs redan i mottagningsskedet

I handlingsplanen fastställs att de asylsökandes kunnande ska kartläggas i förläggningarna i det skede då de väntar på att deras ansökan behandlas. Efter att uppehållstillstånd har beviljats görs en mer omfattande kartläggning av personens kunnande. Detta kan delvis göras redan vid förläggningen, om flyttningen till kommunen fördröjs.

Kartläggningen av kunnandet gör det lättare att styra invandrarna till de kommuner som har motsvarande utbildningsutbud eller näringsmöjligheter. En snabb flyttning till kommunerna gör det lättare för invandrarna att integreras. Efter flyttningen till kommunen utarbetar kommunen eller arbets- och näringsbyrån en individuell integrationsplan för invandrarna.

Utbildningen och sysselsättningen av invandrare utvecklas

Enligt handlingsplanen ska arbets- och näringsministeriet, närings-, trafik- och miljöcentralerna och arbets- och näringsbyråerna effektivisera en snabb sysselsättning av invandrarna. Det centrala är att deras kunnande kartläggs effektivt och att de hänvisas till utbildning, arbete eller till en kombination av dessa två. Antalet arbetsförsök utökas och de elektroniska tjänsterna utvecklas. Man strävar efter att utnyttja invandrarnas möjligheter till innovations- och företagsverksamhet i mycket större utsträckning än tidigare.   

Arbets- och näringsministeriet och undervisnings- och kulturministeriet bedömer sättet att ordna integrationsutbildning för invandrare och dess innehåll och längd. För att försnabba sysselsättningen anpassas utbildningen så att den kompletterar personens kunnande och existerande yrkesmässiga kvalifikationer.

– Samtidigt måste vi bereda oss på att många invandrare inte lyckas integrera sig i samhället eller få sysselsättning på lång tid. Många behöver även längre utbildningsperioder och annat stöd, konstaterar minister Lindström.

Integrationen sker i kommunerna

Integrationsfrämjande åtgärder ordnas vid sidan av arbets- och näringstjänster som en del av kommunernas basservice. I integrationen framhävs särskilt tjänster som gäller boende, småbarnspedagogik, undervisning och social- och hälsovård. Handlingsplanen lägger vikt vid stödet till de sakkunnigas kompetens inom kommunerna och arbets- och näringsbyråerna, för att dessa ska kunna svara på den förändrade situationen.

Arbets- och näringsministeriet ansvarar för den allmänna utvecklingen, planeringen och styrningen av integrationstjänsterna i samarbete med de övriga ministerierna. Integrationstjänsterna tillhandahålls av kommunerna, närings-, trafik- och miljöcentralerna, regionförvaltningsmyndigheterna och arbets- och näringsbyråerna.

Enligt den aktuella prognosen kommer det cirka 30 000–35 000 asylsökande till Finland i år. Av dem beräknas cirka en tredjedel få uppehållstillstånd.

Handlingsplanen (på finska) finns att läsa på arbets- och näringsministeriets webbplats på adressen www.tem.fi/kotouttaminen


Ytterligare information:
Sakari Puisto, justitie- och arbetsministerns specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8150
Tuija Oivo, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 396 0168
Kristina Stenman, migrationsdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7048
Sonja Hämäläinen, projektchef, arbets- och näringsministeriet, tfn  029 504 7112
Sanna Sutter, konsultativ tjänsteman, inrikesministeriet, tfn 029 548 8633
Viveca Arrhenius, socialråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3286
Kirsi Kangaspunta, direktör, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 029 533 0136
Katja Palonen, konsultativ tjänsteman, finansministeriet, tfn 029 553 0322
Tuula Tiainen, specialsakkunnig, miljöministeriet, tfn 029 525 0295
Marianne Selkäinaho, lantbruksöverinspektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 029 516 2218

Tillbaka till toppen