Hoppa till innehåll

Statsminister Marin och Norges statsminister Jonas Gahr Støre diskuterade säkerhetsläget

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.3.2022 12.18 | Publicerad på svenska 7.3.2022 kl. 15.59
Pressmeddelande 151/2022
Pääministeri Marin ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre

Statsminister Sanna Marin och Norges statsminister Jonas Gahr Støre förde ett telefonsamtal om Rysslands invasion av Ukraina, säkerhetsläget och fördjupat nordiskt säkerhets- och försvarssamarbete den 7 mars 2022.

Statsministrarna betonade vikten av att stödja Ukraina i den rådande situationen och samtidigt fördöma på det starkaste möjliga sätt den ryska invasionen och samordna sanktionerna mot Ryssland för att de ska ha effekt.

Statsministrarna framhöll betydelsen av nära samarbete och sammanhållning. Nordeuropa utgör en enhetlig säkerhetsmiljö med en stark transatlantisk relation. Finland fördjupar säkerhets- och försvarssamarbetet med Norge. Dessutom samarbetar Norge, Sverige och Finland på trepartsbasis. Norge är för närvarande ordförande för det nordiska försvarssamarbetet Nordefco. Ländernas bilaterala samarbete är nära även genom Finlands Natopartnerskap, som också har intensifierats till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Norge är icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd och medlem i Nato. Den aktuella situationen har diskuterats aktivt inom ramen för dessa under den senaste tiden. Finland medverkar å sin sida i EU:s beslutsfattande om sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina. Statsminister Marin deltar i ett informellt möte med Europeiska rådets medlemmar den 10–11 mars.

Statsministrarna kom överens om att fortsätta att hålla nära kontakt.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, statsministerns specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli