Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo träffade Estlands president och premiärminister i Tallinn

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.7.2023 13.35
Pressmeddelande
Pääministerit Orpo ja Kallas seisovat vierekkäin Suomen, Viron ja EU:n lippujen edessä
Bild: Stenbocki Maja

Statsminister Petteri Orpo har gjort sin första bilaterala utlandsresa till Estland på inbjudan av premiärminister Kaja Kallas. Statsminister Orpo träffade också Estlands president Alar Karis i Tallinn den 5 juli.

Statsminister Orpo diskuterade med premiärminister Kallas och president Karis om relationen mellan Finland och Estland, ländernas samarbete inom Nato, säkerhetsläget i Europa och det orubbliga stödet till Ukraina. Orpo och Kallas diskuterade också många aktuella EU-frågor, såsom påskyndandet av EU:s försvarsindustri, migrationspolitiken och halvtidsöversynen av EU:s fleråriga budgetram (MFF). De lyfte också fram gränssäkerheten och ett tätare samarbete inom energisektorn.

"Relationen mellan Finland och Estland är nu starkare än någonsin. Vi har en bra och personlig kontakt. Estland och Finland har starka kulturella band. Vi delar liknande värderingar, tankar och förståelse för den omgivande verkligheten. I fortsättningen kommer samarbetet att bli mer intensivt, då vi är medlemmar i samma militärförbund, Nato. Vi kommer att stärka säkerheten och välfärden i hela Östersjöregionen då alla nordiska länder och Baltikum är medlemmar av samma allians”, sade statsminister Orpo vid presskonferensen som han höll tillsammans med Kallas.

”Rysslands anfallskrig mot Ukraina framhäver behovet av ett starkare militärindustriellt samarbete. Vi måste stärka vårt försvarssamarbete, vår försörjningsberedskap, logistiken och vår självförsörjning i fråga om energi”, fortsatte statsminister Orpo.

Statsminister Orpo berättade också att det centrala budskapet från Finlands regering är att Ryssland måste lämna Ukraina och om Finlands orubbliga stöd till Ukraina. Statsministern betonade också behovet av att stärka EU och dess konkurrenskraft samt beredskapen inför eventuella plötsliga förändringar vid Finlands östra gräns. 

Mer information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli