Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsministerns julhälsning

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.12.2022 9.14
Nyhet

”Ingenting är så lugnt som när julen är över, då har man fått förlåtelse för allt och kan bli vanlig igen.” Tove Jansson, Bildhuggarens dotter

Det är så mycket förväntningar förknippade med julen. Både egna och andras. Förhoppningsvis kan vi, oberoende av alla förväntningar, ha överseende med oss själva denna julhelg. Allt måste inte bli färdigt. Julen kommer fastän saker och ting är halvfärdiga. Året som gått har varit tungt på många sätt och därför känns julens budskap om nåd särskilt viktigt nu.

Denna jul går våra tankar osökt till Ukraina. Många ukrainare firar jul och tvingas genomleva vintern utan el, vatten eller värme, då Ryssland bombar städerna och landets infrastruktur.

Nu i juletider tynger ukrainarnas nöd våra hjärtan alldeles särskilt. Ingen önskade sig en sådan här jul. Denna helg är det många som vill hjälpa ukrainarna och visa sitt stöd för Ukraina. Vi kan alla hjälpa till på ett sätt som passar just oss. Du kan till exempel ge av din tid eller göra en donation till en biståndsorganisation.

Många är också oroade över hur de egna inkomsterna eller närståendes inkomster ska räcka till. Priset för Rysslands brutala anfallskrig betalas också i Finland – såväl energi och uppvärmning som mat har blivit dyrare. Det känns i vardagen särskilt för låg- och medelinkomsttagare. Regeringen har försökt lindra de orimliga följderna av höjda energipriser för de finländska hushållen. Det är klart för alla att Ryssland medvetet utpressar Finland och Europa med sina energileveranser, och på det sättet försöker undergräva vårt stöd för Ukraina. Men vi böjer oss inte för påtryckningar och utpressning.

Vi har prövats på många sätt under de senaste åren, men finländarna är gjorda av segt virke. Årets mörkaste dag ligger bakom oss och vi går sakta men säkert mot ljusare tider. I Norden har den här brytningspunkten, då vi börjar gå mot vår, alltid varit en anledning till fest. När vintern är som mörkast får vi stanna upp, varva ner och vara tillsammans.

I dessa tunga tider känns det som att vi behöver julen mer än någonsin. Jag hoppas att alla ska ha tid att stanna upp, ens en liten stund, och fira denna helg på det sätt som känns meningsfullt för just dig.

Jag önskar er alla en fridfull jul!

Sanna Marin
statsminister

 

 

Sanna Marin
 
Tillbaka till toppen