Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finland har förberett sig väl inför hot mot hälsan – men det finns ännu saker att utveckla

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 31.3.2017 12.16 | Publicerad på svenska 5.4.2017 kl. 11.03
Pressmeddelande 143/2017

Finland har en utmärkt beredskap för att svara mot omfattande hot mot hälsan, såsom till exempel influensapandemi och mikrobläkemedelsresistens. Å andra sidan finns det mycket att utveckla. En internationell expertgrupp presenterade sina utvecklingsförslag för social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila fredagen den 31 mars i Helsingfors.

Det förvaltningsövergripande och omfattande myndighetsarbetet i Finland får beröm av utvärderingsgruppen. Finland har en fungerande lagstiftning och praxis. Till exempel kraven i det internationella hälsoreglementet (IHR) har i Finland i sin helhet fogats till de nationella bestämmelserna inom alla centrala sektorer. Den övergripande säkerheten i Finland är god.

De utomstående experterna fäster i sin utvärdering uppmärksamhet vid de utmaningar som den framtida social- och hälsovårds- och landskapsreformen ställer samt hur man kunde uträtta mer med ett begränsat antal personer: engagera även aktörer utanför statsförvaltningen såsom vetenskapssamfundet till samarbete om hälsosäkerhet.

Utvärderingsgruppen lämnar i april en täckande rapport med konkreta rekommendationer med förslag till åtgärder som myndigheterna kan använda för att utveckla hälsosäkerheten i Finland. Utifrån dessa rekommendationer går myndigheterna i samarbete igenom befintliga planer och preciserar deras innehåll, vilket säkerställer människors och djurs hälsa och miljö- och hälsoskyddet ännu bättre.

Experter från Världshälsoorganisationen WHO och andra organisationer, som befullmäktigats av säkerhetskommittén i Finland, gjorde i slutet av mars en exceptionellt omfattande utvärdering av Finlands förmåga att svara mot gränsöverskridande situationer som hotar människors och djurs hälsa och miljö- och hälsoskyddet.

Ytterligare information: Anni Virolainen-Julkunen, medicinalråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 324, Sebastian Hielm, livsmedelssäkerhetsdirektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 305, Jouni Pousi, specialsakkunnig, inrikesministeriet, tfn 0295 488 453, Simo Nikkari, professor, Centret för militärmedicin, tfn 0299 575 340, Jukka Lähesmaa, specialsakkunnig, social-och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 139, Anne-Sofie Pesola, informatör, social-och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 625 (mediekontakt)

Detta är en översättning av det finskspråkiga pressmeddelandet som publicerades 31.3.2017

 
Tillbaka till toppen