Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp bereder en totalreform av penningtvättslagstiftningen

finansministeriet
Utgivningsdatum 17.5.2024 8.06
Pressmeddelande

Finansministeriets arbetsgrupp utarbetar ett utkast till regeringsproposition genom vilken man genomför EU-lagstiftningen om förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism.

EU strävar genom det så kallade penningtvättspaketet efter att effektivisera bekämpningen av penningtvätt och finansiering av terrorism. Reformen effektiviserar och förenhetligar regleringen och tillsynen och den stärker den internationella dimensionen av de förebyggande åtgärderna. Dessutom inrättar man i samband med reformen en ny övervaknings- och samordningsmyndighet på EU-nivå.

Arbetsgruppen har till uppgift att bereda genomförandet av följande EU-bestämmelser:

  • förordning om inrättande av EU:s nya tillsynsmyndighet för penningtvätt och finansiering av terrorism (AMLA-förordningen)
  • förordning om förhindrande av att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism (penningtvättsförordningen)
  • sjätte penningtvättsdirektivet
  • ändringar i direktivet om finansiell information.

Arbetsgruppen kan dessutom föreslå andra ändringar i bestämmelserna om förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism.

Arbetsgruppen har företrädare för centrala myndigheter och intressentgrupper. Arbetsgruppen ska dessutom höra andra centrala intressentgrupper under mandatperioden. Gruppens mandatperiod löper ut vid utgången av juni 2025.

Mer information:
Jaana Vehmaskoski, arbetsgruppens ordförande, enhetschef, tfn 0295 530 267, jaana.vehmaskoski(a)gov.fi
Konsultativ tjänsteman Elina Rantakokko, tfn 02955 30507, elina.rantakokko(at)gov.fi