Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Bättre hälsa genom genominformation - genomstrategin har uppdaterats

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.2.2023 12.05 | Publicerad på svenska 3.2.2023 kl. 15.43
Pressmeddelande 8/2023

Nationella genomstrategin svarar på utmaningar i den snabbt föränderliga omvärlden. I strategin sammanställs de åtgärder som vidtas för att utnyttja genominformation för att förbättra befolkningens hälsa. 

Användningen av genetisk information inom hälso- och sjukvården ökar. I framtiden kommer hälsofrämjandet och behandlingen av sjukdomar allt oftare att planeras individuellt med hjälp av den information som fås av människans arvsmassa. 

Målen för den uppdaterade genomstrategin 

  • Finland ska ta vara på sina unika möjligheter inom forskning, utveckling och innovation (FoUI) på genomikens område.  
  • Det är möjligt att utnyttja genominformation effektivt på ett etiskt hållbart sätt. 
  • Kännedomen om den värld vi lever i skapar grunden för användningen av genominformation inom hälso- och sjukvård och främjande av människans välfärd.  
  • Lösningarna för produktionen och hanteringen av genominformation beaktar utvecklingen på området. 

I strategin konstateras det att det skulle vara naturligt att Genomcentret skulle sköta uppgiften med att inleda de åtgärder som presenteras i genomstrategin. Genomcentret kan i samarbete med nationella experter utarbeta de nationella principerna och riktlinjerna för användningen av genominformation. Genomcentret ska sörja för att medborgarna har möjlighet att dra nytta av genominformationen på lika villkor. Även de som arbetar inom det medicinska området ska kunna använda genominformationen i sitt arbete. 

För att strategin ska kunna svara på den snabbt föränderliga omvärlden betonar den behovet av en strategi som är lösningsinriktad och dynamisk. Det ska vara möjligt att snabbt uppdatera riktlinjerna och ändra lagstiftningen om genominformation om det behövs.  

I uppdateringen av genomstrategin deltog experter från social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Universitetssjukhuset i Uleåborg, Helsingfors universitet, Biobanken i Helsingfors, Finlands institut för molekylär medicin, Östra Finlands universitet, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Universitetssjukhuset i Åbo, Fimlab, Biocenter, SOSTE Finlands social och hälsa rf och Birkalands välfärdsområde. 

I september 2014 tillsatte social- och hälsovårdsministeriet en arbetsgrupp. År 2015 publicerades den nationella genomstrategin som baserade sig på arbetsgruppens förslag. Arbetsgruppens centrala förslag gällde att utfärda en ny genomlag och att bilda ett nationellt genomcenter. Förslaget om genomstrategin ingick i den nationella tillväxtstrategi för forskning och innovation inom hälsobranschen som publicerades 2014. Den uppdaterade genomstrategin som publicerats nu gäller att fortsätta verkställa de långsiktiga målen för de tidigare förslagen och på målen i den aktuella färdplanen för forskning och innovation inom hälsobranschen för åren 2020-2023.  

Mer information:

Sini Tervo, regeringssekreterare, [email protected]  
Tuula Helander, direktör, [email protected]  
Saana Sydänmaanlakka, planerare, [email protected] 

 

 
Tillbaka till toppen