Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerar
Det förekommer mycket coronavirus, men vaccinerna ger ett bra skydd mot sjukdomen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.3.2022 10.05 | Publicerad på svenska 10.3.2022 kl. 14.03
Pressmeddelande 66/2022

Stora mängder av viruset cirkulerar fortfarande bland befolkningen. Vaccinet ger dock fortfarande ett bra skydd mot allvarliga sjukdomsformer. Det är särskilt viktigt för personer som hör till riskgrupperna och personer över 60 år att ta alla tre vaccindoser. I och med att restriktionerna blir lindrigare blir det allt viktigare att var och en själv försöker förhindra smittspridning.

Söndagen den 6 mars vårdades sammanlagt 353 coronapatienter på bäddavdelningar inom den specialiserade sjukvården. Antalet patienter har hållits på en hög nivå sedan årsskiftet 2021–2022. På intensivvårdsavdelningarna vårdades den 6 mars 39 patienter, medan antalet var 41 den 27 februari. Under vecka 9 togs det in 41 nya coronapatienter till intensivvårdsavdelningarna jämfört med 38 under den föregående veckan. En del av patienterna får i första hand vård av någon annan orsak än covid-19.

Det effektiva reproduktionstalet uppskattas vara 0,80–0,95 (90 % sannolikhetsintervall). Siffran har sjunkit från förra veckan, då den var 0,85–1,05 (90 % sannolikhetsintervall), dvs. densamma som veckan före det. Uppskattningen av det effektiva reproduktionstalet grundar sig på covid-19-fallen inom den specialiserade sjukvården.

Det rapporterade antalet coronafall är bristfälligt för de senaste två veckornas del, eftersom det har förekommit tekniska störningar i databaserna vid registret över smittsamma sjukdomar. Störningen avspeglas också i det rapporterade antalet coronapatienter inom den specialiserade sjukvården. Störningen avhjälps som bäst.

Mängden virusgenom i Finlands avloppsvatten är totalt sett fortfarande på en hög nivå. Utvecklingstrenden vad gäller virusvärdena är inte sjunkande på en enda ort, vilket betyder att den tidigare nedåtgående trenden har jämnats ut också i Esbo och Helsingfors. Virusutsöndring sker ännu efter den genomgångna sjukdomen, vilket betyder att det kan ta en lång tid innan man kan se i avloppsvattnet att epidemin avtar. Resultaten anges i veckorapporten om uppföljningen av avloppsvatten som publiceras på fredagar kl. 12.00 på Institutet för hälsa och välfärds webbplats (på finska).

Fram till söndagen den 6 mars 2022 har det till registret över smittsamma sjukdomar rapporterats sammanlagt 2 571 fall där den smittade dött inom 30 dygn efter det bekräftade positiva testresultatet. Under de två senaste kalenderveckorna (21.2–6.3) har det rapporterats 294 dödsfall, medan motsvarande tal för de föregående två veckorna var 152 dödsfall. Som en del av epidemins lägesbild har Institutet för hälsa och välfärd följt upp antalet dödsfall som rapporterats inom en månad från covid-19-diagnosen. Institutet för hälsa och välfärd utreder för närvarande hur många coronapatienter som avlidit huvudsakligen på grund av någon annan orsak än covid-19.
Vaccinerna ger fortfarande ett bra skydd mot allvarliga symtom av covid-19. Att ta den tredje vaccindosen är särskilt viktigt för riskgrupper och de som fyllt 60 år. Det rekommenderas att den tredje dosen framöver också ges till barn i åldern 12–17 som hör till riskgrupperna. Fram till den 9 mars 2022 har 86,3 procent av 18 år fyllda och äldre i Finland fått åtminstone två vaccindoser, och 61,4 procent tre vaccindoser. Vaccinationstäckningen i hela landet ökar långsammare. 

Epidemin bekämpas genom lokala och regionala åtgärder. När restriktionerna lättas upp blir det allt viktigare att var och en själv försöker förhindra smittspridning, att de som är sjuka undviker närkontakter, att självtestningen ökar och att vaccinationstäckningen blir så hög som möjligt. Institutet för hälsa och välfärd har sammanställt de viktigaste uppgifterna om uppföljningen av coronaepidemin på sin webbplats.

Ytterligare information:

Liisa-Maria Voipio-Pulkki, ledande sakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]

Mika Salminen, direktör, Institutet för hälsa och välfärd, [email protected]

Mia Kontio, ledande sakkunnig, Institutet för hälsa och välfärd, [email protected] 

o    Hybridstrategins uppföljningsrapporter (Institutet för hälsa och välfärd)
o    Uppföljning av covid-19-vaccinationerna (Institutet för hälsa och välfärd)
o    Lägesöversikt om coronaviruset (Institutet för hälsa och välfärd)
o    Coronaepidemin: regionernas situation, rekommendationer och begränsningar (Institutet för hälsa och välfärd)
o    Coronafall, läget inom sjukvården och dödsfall (Institutet för hälsa och välfärd)
o    Coronaviruset i siffror (HUS)
o    Riktlinjerna i hybridstrategin för hantering av covid-19-epidemin 2022
o    Coronaepidemins konsekvenser för välfärden, tjänsterna och ekonomin (Institutet för hälsa och välfärd, på finska)
o    Lägesbild för intensivvården: Covid-19 på intensivvårdsavdelningarna (Kuopio universitetssjukhus)