Hoppa till innehåll

Nordiska välfärdsmodellen är temat för Nordiska rådets möte

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 22.3.2022 8.40 | Publicerad på svenska 23.3.2022 kl. 10.27
Pressmeddelande 73/2021

Social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen deltar i Nordiska rådets möte i Malmö den 22 mars. Under mötet ska man diskutera den nordiska välfärdsmodellen och dess framtid. 

Den nordiska välfärdsmodellen handlar utöver den universella sociala tryggheten också om bland annat utbildning, arbetsliv och jämlikhet. Även den inkomstutjämnande beskattningen, det aktiva civilsamhället och det höga förtroendet har en viktig roll i välfärdsmodellen. Välfärdsmodellen ger goda förutsättningar för samhällena i Norden att utvecklas till föregångare för den ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara utvecklingen. Samtidigt kommer omställningarna på arbetsmarknaden, befolkningens åldrande, urbaniseringen, klimatförändringen, pandemierna och krigen att medföra utmaningar i framtiden. 

På mötet talar minister Sarkkinen om vad Finland gör för att klara av de utmaningar som förändringarna för med sig, som till exempel reformen av den sociala tryggheten, familjeledighetsreformen, reformen av social- och hälsovården, läropliktsreformen och reformen av sysselsättningstjänsterna. Ministern lyfter särskilt fram arbetet med att främja psykisk hälsa. 
 
När den nordiska välfärdsmodellen ses över krävs det att man beaktar de ekologiska specialvillkoren. 

”Vi måste tänka på hur vi ska kunna upprätthålla välfärdsmodellen i ett samhälle där välfärden inte längre kommer att kunna bygga på en sådan materialistisk konsumtion som vi har för närvarande. Vår ekonomiska modell måste bli koldioxidneutral, men på ett socialt rättvist sätt”, säger minister Sarkkinen. 

I sitt tal lyfter minister Sarkkinen också fram betydelsen av det välfärdsekonomiska tänkandet som sprider sig. I en välfärdsekonomi granskar man sambanden mellan välfärd och ekonomi, och de faktorer som gör att de förstärker varandra. Genom att ha välfärdsekonomin som perspektiv försöker man sammanföra social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. 

Finland är för tillfället ordförande i Nordiska rådet. I år firas Nordiska rådets 70-års jubileum. 

Mer information: 

Jiri Sironen, minister Sarkkinens specialmedarbetare, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 040 450 9077
Mia Mäkinen, specialsakkunnig, Enheten för internationella ärenden, tfn 050 465 8530