Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet tillsätter en arbetsgrupp för att frigöra vissa egenvårdsläkemedel för försäljning på andra ställen än apotek

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2023 7.11
Pressmeddelande
lääkepaketti

Social- och hälsovårdsministeriet tillsätter en arbetsgrupp som ska bereda ett förslag om hur målet i regeringsprogrammet gällande egenvårdsläkemedel ska genomföras. Arbetsgruppen inleder beredningen i början av år 2024.

Syftet med arbetsgruppen är att vissa av de vanligaste egenvårdsläkemedlen ska få säljas också på andra ställen än apotek. Arbetsgruppen leds av ledande sakkunnig Lauri Pelkonen som samordnar social- och hälsovårdsministeriets projekt inom apoteksekonomi och läkemedelsdistribution.  

Målet för reformen är att öka tillgången till de vanligaste egenvårdsläkemedlen och att minska konsumenternas och samhällets läkemedelskostnader. Reformen genomförs med beaktande av läkemedelssäkerheten.  

Beredningen utgår från Fimeas utredning

Som stöd för beredningen använder arbetsgruppen en undersökning som gjorts av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea. Fimea har på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet utrett förutsättningarna för att i enlighet med målet i regeringsprogrammet frigöra vissa egenvårdsläkemedel för försäljning på andra ställen än apotek.   

För att inte äventyra läkemedels- och medicineringssäkerheten krävs det enligt Fimea noggranna utredningar och omfattande konsekvensbedömningar innan egenvårdsläkemedel kan frigöras för försäljning på andra ställen. 

I undersökningen konstateras det att det är viktigt att på förhand sätta upp mål för reformen, att se över tillstånds- och tillsynsförfarandena och att noggrant bedöma de ekonomiska konsekvenserna för apoteken, läkemedelsanvändarna och samhället.  

Mer information

Lauri Pelkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 163 218, fornamn.efternamn(at)gov.fi

Niilo Heinonen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 603, fornamn.efternamn(at)gov.fi