Hoppa till innehåll

Den parlamentariska Rundradioarbetsgruppen minskar Rundradions finansiering och främjar öppenhet

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 12.9.2024 17.41
Pressmeddelande
Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM.

Den parlamentariska arbetsgrupp som utvärderat Rundradion Ab:s allmännyttiga uppgift och finansiering har den 12 september 2024 publicerat sitt betänkande. Arbetsgruppen föreslår nedskärningar i finansieringen av Rundradion och ändringar i Rundradiolagen i fråga om öppenhet och försörjningsberedskap.

Arbetsgruppen föreslår att det index som årligen ökar Rundradions finansiering ska frysas i tre år, under tiden 2025–2027. I praktiken kommer Rundradions finansiering 2027 att vara cirka 47 miljoner euro mindre än den skulle vara med indexhöjningarna. Den mervärdesskatt som Rundradion betalar på sitt anslag överförs från nuvarande skattesatsen 10 procent till skattesatsen 14 procent från ingången av 2026. Höjningens effekt är cirka 19 miljoner euro i året.

Arbetsgruppen förutsätter dessutom att statsrådet granskar grunderna för Rundradioskatten så att Rundradions anslag och skatteintäkterna bättre än för närvarande motsvarar varandra.

Den parlamentariska arbetsgruppen föreslår ändringar i Rundradiolagen i fråga om försörjningsberedskapen och öppenheten. I lagen kompletteras Rundradions uppgifter så att Rundradion utöver att sköta televisions- och radioverksamhet också ska bereda sig på att sköta annan informationsförmedling under undantagsförhållanden.

Till Rundradiolagen fogas också en ny paragraf med stöd av vilken Rundradion i fortsättningen aktivt och i så stor utsträckning som möjligt ska publicera information om sin egen verksamhet och ekonomi. I offentliggörandet av uppgifterna ska man dock beakta annan lagstiftning, till exempel källskyddet. Rundradions förvaltningsråd ska övervaka fullgörandet av skyldigheten att iaktta öppenhet.

Dessutom fastställde arbetsgruppen att Rundradion ska öka sina inköp av inhemska produktioner från oberoende producenter samt anskaffningarna av produktionstjänster och övriga inhemska framförande- och användningsersättningar. Inköpen ska ökas med 15–20% fram till 2030 jämfört med genomsnittet av motsvarande köp 2021–2023.

Arbetsgruppen gav statsrådet i uppdrag att utreda regleringsmiljön för kommersiella medier. Statsrådet ska dessutom säkerställa att distributionsstödet för tidningar fortsätter för att trygga tillgången till informationsförmedling och en mångsidig nyhetsverksamhet. 

Arbetsgruppen fäste vikt vid investeringsskyldigheten i fråga om beställ-tv-tjänster enligt EU-lagstiftningen och uppmuntrar statsrådet att fortsätta arbetet med att föreskriva om en nationell investeringsskyldighet i Finland. Statsrådet ska också utreda konkreta åtgärder för att främja kommersiell medieverksamhet. I synnerhet de inhemska medietjänsterna ska göras lättare att hitta i enlighet med EU:s direktiv om audiovisuella medietjänster. Arbetsgruppen föreslår också att produktionsincitamentet för den audiovisuella branschen ska etableras.

Arbetsgruppen inrättades i enlighet med regeringsprogrammet

Regeringen tillsatte den 12 oktober 2023 en parlamentarisk arbetsgrupp i enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo. Arbetsgruppen hade till uppgift att se över finansieringen av Rundradion, förhållandet till kommersiella medier och behoven av ändring av lagen om Rundradion.

Till den parlamentariska arbetsgruppen hörde företrädare för varje riksdagsparti. Riksdagsledamot Matias Marttinen (saml) var ordförande för arbetsgruppen. Arbetsgruppen sammanträdde 33 gånger och hörde på bred front företag, organisationer, forskare och andra intressegrupper inom mediebranschen.

Bestämmelser om Rundradions verksamhet och allmännyttiga uppgift finns i rundradiolagen. För tillsynen över Rundradion och fullgörandet av uppgiften svarar förvaltningsrådet, som består av riksdagsledamöter från alla riksdagspartier.

Enligt vedertagen praxis har beredningen av ändringar som gäller Rundradions uppgifter, finansiering och tillsyn gjorts parlamentariskt, det vill säga så att varje riksdagsparti deltar i beredningen.

Vad händer nu?

Det inleds lagstiftningsprojekt för att genomföra de lagändringar som den parlamentariska gruppen föreslår. Lagändringarna bereds som tjänsteuppdrag vid kommunikationsministeriet och finansministeriet. Beredningen av de utredningar som arbetsgruppen förutsätter inleds också som tjänsteuppdrag.

Ytterligare information:

Roosa Patrakka, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 342 192
Eero Salojärvi, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 324 123
Sini Wirén, enhetsdirektör, [email protected], tfn 0295 342 532