Hoppa till innehåll

Beslut om begränsad jakt på sädgås, brunand och alfågel har fattats – sädgåsen är fortfarande fridlyst i Övre Lappland

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 12.8.2024 16.25
Pressmeddelande
Jaktområden för sädgås. Närmare uppgifter finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning och motiveringspromemoria.

Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat förordningar om jaktbegränsningar och jaktförbud i fråga om sädgås, alfågel och brunand för den jaktsäsong som börjar den 28 augusti. Jakten på sädgås utvidgas i augusti i en del av Norra Österbotten och Kajanaland och senare i höst även i Norra Karelen.

För att skydda det sädgåsbestånd som häckar i Finland förbjuder jord- och skogsbruksministeriets förordning fortfarande jakt på sädgås i en stor del av landet under det jaktår som inleds.

Förbudet mot jakt på sädgås fortsätter i Övre Lappland 

Utifrån en remissbehandling ändrade jord- och skogsbruksministeriet det föreslagna jaktförbudet så att jakt fortfarande är förbjuden i kommunerna Enare, Enontekis och Utsjoki i Övre Lappland under den kommande jaktsäsongen.

I sädgåsens häckningsområden i norra Finland är jakt på sädgås tillåten från den 20 augusti 2024 kl. 12 till den 27 augusti 2024 i landskapen Kajanaland, Lappland och Norra Österbotten, med undantag av kommunerna Enare, Enontekis och Utsjoki samt havssidan av riksväg E8 och den regionala vägen 813. 

Jakten i norra Finland omfattas liksom under de senaste åren av en jägarspecifik fångstkvot på högst 1 sädgås per år samt av ett förbud mot jakt på sädgås på åkrar och ett förbud mot användning av lockbeten som har samband med föda.

Propositionen ändrades utifrån utlåtandena och i synnerhet utifrån resultaten av Naturresursinstitutets helikopterinventeringar under sommaren. Observationerna från Naturresursinstitutets helikopterinventeringar ger inte stöd för att öppna upp för jakt i kommunerna Utsjoki, Enare och Enontekis, där beståndet av sädgås är mycket litet. 

Naturresursinstitutet har under jord- och skogsbruksministeriets resultatstyrning tagit fram närmare information om sädgåsbeståndet 2020–2024 med hjälp av helikopter- och markinventeringar. År 2024 observerades vid Naturresursinstitutets uppföljning av sädgåsbeståndet med helikopter lika många vuxna gäss men klart färre ungar än 2023. Storleken på kullarna var klart mindre än året innan och reproduktionen 2024 sämre än under föregående år.

Den begränsade jakten i norra Finland utvidgas i år till landskapet Kajanaland och södra delen av Norra Österbotten, med undantag för havskusten. Avsikten är att rikta den begränsade jaktmöjligheten i synnerhet till traditionell jakt i vildmarksområdet, som är en del av den traditionella finländska jakten på sädgås.

I Sydöstra Finland utvidgas jaktområdet till tre kommuner

Sedan 2017 har jakt på sädgås varit tillåten på ett begränsat område i Sydöstra Finland när tundrasädgåsen flyttar i oktober-november, varvid jakten främst har riktats till det mycket större och livskraftiga beståndet av tundrasädgås (Anser fabalis rossicus). Så är fallet också i år, men jaktområdet utvidgas till kommunerna Ilomants, Joensuu och Kontiolahti.

Jaktområden för sädgås. Närmare uppgifter finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning och motiveringspromemoria.

Förbudet mot jakt på brunand och begränsningen av jakt på alfågel fortsätter 

Förbudet mot jakt på brunand fortsätter att gälla i tre år. Likaså fortsätter förbudet mot jakt på alfågel i inlandet. I havsområdet är fångstkvoten per jägare fortfarande högst fem alfåglar per dygn.

Länkar
Förordningen och motiveringspromemorian på jord- och skogsbruksministeriets webbplats

Mer information
Janne Pitkänen, specialsakkunnig, tfn 0295 162 338, [email protected]

Vilt