Hoppa till innehåll

Invandrares förutsättningar för gymnasiestudier förbättras

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 14.5.2013 12.56
Nyhet

Lagändringar om förberedande gymnasieutbildning för invandrare och personer med annat modersmål än finska eller svenska bereds vid undervisnings- och kulturministeriet. Utkastet till regeringsproposition är på remiss fram till 14.6.

Invandrares förutsättningar för gymnasiestudier förbättras genom man i gymnasielagen inför bestämmelser om förberedande gymnasieutbildning för invandrare och personer med annat modersmål än finska eller svenska. Utbildningen skulle framförallt koncentrera sig på studier i finska eller svenska och vid behov på studier i andra språk, främjandet av sådana studiekompetenser som krävs i gymnasieutbildningen samt kulturkännedom och studiehandledning.

Angående finansieringen av förberedande utbildning införs i lagen bestämmelser om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet.

Utkastet till regeringsproposition samt anvisningar för utlåtanden finns på undervisnings- och kulturministeriets webbplats. Remissrundan tar slut 14.6.2013.

Enligt Regeringsprogrammet, statsrådets principbeslut om statens program för integrationsfrämjande samt undervisnings- och kulturministeriets utvecklingsplan för utbildning och forskning 2011-2016 förbättras invandrarnas förutsättningar till gymnasiestudier genom att i lagstiftiningen inkludera bestämmelser gällande förberedande utbildning.

Aktuellt: Förberedande gymnasieutbildning för invandrare och personer med annat modersmål än finska eller svenska

Tillbaka till toppen