Hoppa till innehåll

Gränsbevakningsväsendet planerar att öka utnyttjandet av teknik som stöd för upprätthållandet av gränssäkerheten

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 22.1.2024 15.21 | Publicerad på svenska 23.1.2024 kl. 10.30
Pressmeddelande

Gränsbevakningsväsendet föreslås få rätt att i allt högre grad utnyttja modern teknik för sina centrala lagstadgade uppgifter, till exempel gränsövervakning, och för att upprätthålla gränssäkerheten och gränsordningen. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av gränsbevakningslagen och till vissa lagar som har samband med den skickades på remiss den 22 januari.

I gränsbevakningslagen föreslås en utvidgning av syftet med och användningsområdet för Gränsbevakningsväsendets tekniska övervakning. Det föreslås också att det till lagen fogas nya bestämmelser om befogenheten att utföra radioteknisk övervakning. Med radioteknisk övervakning avses rätt att upptäcka, lokalisera, identifiera, specificera och följa radiofrekventa elektromagnetiska vågor och radioutrustning.

Syftet med lagändringarna är att möta de krav som förändringarna i omvärlden ställer och reagera på till exempel situationer där migration utnyttjas som ett verktyg för hybridpåverkan. Målet är att skapa en lägesbild för inriktning av Gränsbevakningsväsendets operativa verksamhet och till stöd för beslut som gäller gränssäkerheten.

Gränsbevakningsväsendet ska kunna utöva befogenheterna i närheten av gränsen, på havsområden, vid havskusten, i luftrummet, på gränsövergångsställen och i deras omedelbara närhet samt på områden som är i Gränsbevakningsväsendets besittning och i deras omedelbara närhet. Lagprojektet hänför sig till Gränsbevakningsväsendets projekt för förnyande av den tekniska kontrollen av de yttre gränserna och till anskaffningen av utsjöbevakningsfartyg och spaningsplan.

I propositionen föreslås det också att Gränsbevakningsväsendet ska kunna använda den nya övervakningsförmågan för att lokalisera personer som anmälts försvunna eller på annat sätt är nödställda. Således kompletterar befogenheten den nuvarande nödpositioneringen vid efterspaning av personer.

Lagprojektet bidrar till att genomföra regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Propositionen hänför sig till den första tilläggsbudgetpropositionen för 2024 och avses bli behandlad i samband med den.

Remissbehandlingen pågår till den 23 februari 2024. Lagarna avses träda i kraft den 1 juli 2024.

Mer information:
Anne Ihanus, lagstiftningsråd, tfn 0295 421 608, [email protected]