Hoppa till innehåll

Kraven för förvärv av finskt medborgarskap skärps – boendetidsvillkoret förlängs

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 4.7.2024 13.59
Pressmeddelande

Den boendetid som är en förutsättning för att få finskt medborgarskap ska förlängas från nuvarande fem år till åtta år från och med den 1 oktober. Syftet med detta är att betona en lyckad integration som en förutsättning för att få medborgarskap. Dessutom kan säkerhetsaspekter beaktas bättre än tidigare. Som boendetid godkänns i fortsättningen endast vistelse med uppehållstillstånd i Finland.

Den 4 juli föreslog regeringen att ändringarna i medborgarskapslagen ska stadfästas. Avsikten är att republikens president stadfäster lagen på fredagen. 

Enligt regeringsprogrammet är målet att skärpa villkoren för beviljande av finskt medborgarskap och uppmuntra invandrare till integration i det finländska samhället. Revideringen genomförs stegvis i tre lagprojekt. 

Först förlängs den boendetid som är en förutsättning för att medborgarskap ska kunna beviljas på ansökan. I följande fas skärps oförvitlighetsvillkoret och försörjningsförutsättningen enligt medborgarskapslagen samt införs ett medborgarskapsprov. Avsikten är att de senare regeringspropositionerna ska överlämnas till riksdagen under höstsessionen 2024 och vårsessionen 2025. 

Förlängningen av boendetiden kommer i fortsättningen också att gälla sökande som får internationellt skydd. Man kan alltså inte avvika från boendetiden på grund av internationellt skydd. De här personernas ansökan om medborgarskap behandlas dock skyndsamt. Beslutet ska fattas senast inom ett år efter det att ansökan lämnades in.

I fortsättningen ska det av barn som fyllt 15 år, makar till finska medborgare, statslösa personer och sökande som uppfyller språkkunskapsvillkoret krävas fem års boendetid i stället för nuvarande fyra år. För nordiska medborgare och makar till anställda vid finska beskickningar förutsätts liksom för närvarande en boendetid på två år.

Ändringar i beräknandet av boendetiden för personer som kommit som asylsökande

Vid beräknandet av boendetiden kommer man i fortsättningen endast att godkänna vistelse som skett med stöd av uppehållstillstånd. Den tid som gått åt till behandlingen av asylansökan räknas alltså inte längre in i boendetiden. Boendetiden för personer som får internationellt skydd i Finland börjar räknas från det att uppehållstillståndet beviljades. 

Den tid som personen vistats i Finland utan uppehållstillstånd eller en del av den tiden kommer inte längre i något fall att beaktas vid beräknandet av boendetiden. Sökandens ålder, hälsotillstånd eller någon därmed jämförbar orsak kommer i fortsättningen inte längre att vara en grund för att godkänna den tid som personen vistats i landet utan tillstånd.

Man kommer även att minska det antal dagar då en person vistats utomlands som kan godkännas som boendetid. Under hela boendetiden får vistelsen utomlands uppgå till sammanlagt ett år, varav högst tre månader under det år som föregår naturalisationen. Målet är att en sökande som beviljas medborgarskap faktiskt bor i Finland.

År 2023 naturaliserades i Finland sammanlagt 11 594 personer på ansökan. Förlängningen av den boendetid som krävs för naturalisation uppskattas beröra cirka 10 000 personer per år.

Mer information:
Hanna Pihkanen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 217, [email protected]

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram