Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp som bereder en nationell mineralstrategi har tillsatts

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2023 9.18 | Publicerad på svenska 22.12.2023 kl. 11.43
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en styrgrupp för att ta fram en mineralstrategi i enlighet med regeringsprogrammet. Ordförande för styrgruppen är generaldirektören för Geologiska forskningscentralen Kimmo Tiilikainen. Mineralstrategin blir klar i slutet av 2024.

”Instabiliteten i världen har avslöjat vårt ekonomiska och politiska beroende av råvaror. Tillgången på kritiska råvaror är också en flaskhals när man övergår från ett fossilt till ett rent energisystem. Utöver självförsörjningsgraden av mineraler måste man samtidigt stärka gruvbranschens hållbarhet och cirkulär ekonomi. Under dessa förhållanden är utarbetandet av mineralstrategin en mycket aktuell uppgift”, konstaterar styrgruppens ordförande Kimmo Tiilikainen.

Strategin sammanställer en gemensam syn på läget inom mineralsektorn och industrins råvaruförsörjning, de politiska målen och huvudlinjerna. Huvudsyftet med arbetet är att främja framväxten av ett finländskt mineralkluster för att gynna den rena omställningen och Europas strategiska oberoende. Målet är också att öka förädlingsvärdet för råmaterial inom gruvindustrin och stärka uppkomsten av innovationsekosystem. 

Till styrgruppen hör utöver ordföranden Kimmo Tiilikainen som vice ordförande Jyrki Alkio från arbets- och näringsministeriet samt som övriga medlemmar företrädare för organisationer inom industrin och näringslivet, universitet, centrala ministerier samt medlemmar från Business Finland, VTT, Finlands naturskyddsförbund och landskapsförbundens samarbetsorgan.

Även de berörda grupper som inte är representerade i styrgruppen får en möjlighet att yttra sig om strategiutkastet. För beredningen av de viktigaste frågorna kan det vid behov inrättas undergrupper som kan bestå av flera experter och företrädare för olika kontaktgrupper. 

Man kom överens om strategiarbetet i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Arbetet beaktar kopplingarna till andra föresatser i regeringsprogrammet, såsom beredningen av den industripolitiska strategin. Regeringens ministerarbetsgrupp för ren energi, miljö och försörjningsberedskap kommer att informeras om strategiarbetet.

Länk till statsrådets projektportal

Mer information:
Kimmo Tiilikainen, generaldirektör, Geologiska forskningscentralen, tfn 050 511 3174 (ordförande för styrgruppen)
Jyrki Alkio, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 0140 (vice ordförande för styrgruppen)
Jarkko Vesa, specialsakkunnig, Geologiska forskningscentralen, tfn 044 358 4500 (sekreterare för styrgruppen)