Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Cirka 119 miljoner euro för projekt som främjar rena energilösningar

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 16.12.2022 16.40 | Publicerad på svenska 21.12.2022 kl. 16.25
Pressmeddelande
Finlands program för hållbar tillväxt

Arbets- och näringsministeriet har beviljat sammanlagt 119 196 068 euro för 16 projekt för ren energi enligt Finlands plan för återhämtning och resiliens.

”Projekten ökar den inhemska produktionen av förnybar energi och skapar förutsättningar för en ren energi till rimligt pris i framtiden. Jag gläder mig också över projekt som främjar en industri med låga utsläpp och som vi behöver mycket mer av i framtiden”, säger näringsminister Mika Lintilä.

Sju energiinfrastrukturprojekt beviljades sammanlagt cirka 52 miljoner euro

Finansiering beviljades för smarta lösningar för överföring och distribution av el samt för värmeåtervinning. De projekt som nu stöds möjliggör bland annat betydande tilläggskapacitet för förnybar el i elöverföringsnätet och främjar användningen av olika typer av spillvärme i fjärrvärmenäten. 

  • Fingrid Abp beviljades 13,72 miljoner euro för investeringar i elstationer i stamnätet. (Esbo)
  • Fingrid Abp beviljades 8 miljoner euro för ett projekt som gäller synkronkompensation. (Kalajoki)
  • Fingrid Abp beviljades 3,2 miljoner euro för ett projekt som gäller parallell kompensation. (Petäjävesi, Jämsä, Esbo, Nykarleby, Hausjärvi och Alajärvi) 
  • Helen Ab beviljades 14,53 miljoner euro för en värmepumpsanläggning i Eira (Helsingfors)
  • Loiste Lämpö Oy beviljades 5,35 miljoner euro för att förnya värmeproduktionen i Kajana. (Kajana)
  • Tampereen Sähkölaitos beviljades 5,06 miljoner euro för värmeåtervinning från kraftverket med värmepumpar. (Tammerfors)
  • Keskusosuuskunta Oulun Seudun Sähkö beviljades 2,26 miljoner euro för en omställning av fjärrvärmeproduktionen som ska basera sig på förnybara energikällor. (Limingo)

Fem projekt inom ny energiteknik beviljades sammanlagt cirka 57 miljoner euro

Finansiering beviljades för projekt som hänför sig till biogasproduktion och solenergi i industriell skala.

  • Suomen Lantakaasu Oy beviljades 19,15 miljoner euro för investeringar i produktionsanläggningar för flytande biogas. (Kiuruvesi)
  • EPV Aurinkovoima Oy beviljades 12 miljoner euro för investeringar i produktion av solenergi i industriell skala. (Lappo)
  • Callio-Hitura Solarpark Oy beviljades 12,1 miljoner euro för investeringar i solkraftverk i industriell skala. (Nivala och Pyhäjärvi)
  • IBV Lappi Oy beviljades 10,28 miljoner euro för investeringar i solenergi i industriell skala. (Raumo)
  • CPC Lakarin Aurinkovoima Oy beviljades 3,53 miljoner euro för investeringar i produktion av solenergi i industriell skala. (Raumo)

Fyra projekt som hänför sig till elektrifiering av industrin beviljades sammanlagt närmare 10 miljoner euro i stöd 

Finansiering beviljades för projekt som främjar energieffektivitet samt elektrifiering av och koldioxidsnålhet inom industrin.

  • Adven Oy beviljades 3,61 miljoner euro för att elektrifiera processen med indunstning inom industrin och öka energieffektiviteten.
  • Adven Oy beviljades 0,96 miljoner euro för elektrifiering av ångproduktionen och produktion av solenergi. (Jepua)
  • Knauf Oy beviljades 2,83 miljoner euro för en energieffektiv tork. (Kankaanpää) 
  • Tervakoski Oy beviljades 2,56 miljoner euro för elektrifiering av pappersfabrikens ångproduktion (Janakkala)

Närmare information om olika projektformer och om de projekt som nu erhåller stöd finns i bilagan

Den återstående finansieringen av projekthelheten för koldioxidsnålt väte riktas till viktiga väteprojekt av gemensamt europeiskt intresse

I oktober 2022 beviljade arbets- och näringsministeriet finansiering för två projekt som främjar utnyttjandet av koldioxidsnålt väte. Vanda Energi Ab beviljades 30,22 miljoner euro och St1 Oy beviljades 35,4 miljoner euro. Från projekthelheten koldioxidsnålt väte finansieras också viktiga väteprojekt av gemensamt europeiskt intresse (s.k. IPCEI-projekt). Resten av den fullmakt som står till förfogande för projekthelheten har överförts till Business Finland för väte-IPCEI-projekt. Business Finland fattar finansieringsbeslut senare.

Resten av stödbesluten fattas under det första halvåret 2023

Stödet beviljas baserat på en jämförelse av ansökningarna enligt projekttyp. I helhetsbedömningen utvärderades investeringarnas effekt i förhållande till målen i Finlands plan för återhämtning och resiliens. I jämförelsen granskades särskilt projektens energi- och utsläppsverkningar, kostnadseffektivitet, genomförbarhet, nyhetsvärdet hos den teknik som ingår i projekten, reproducerbarheten av tekniken eller projektet samt projektens andra effekter. Finansieringen av projekten kommer från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF). Investeringarna ska vara genomförda den 30 juni 2026. Därför har man i utvärderingen fäst särskild uppmärksamhet vid hur genomförbara projekten är.

Arbets- och näringsministeriet fattade den 4 oktober 2022 de första besluten om stöd för energiinvesteringar enligt Finlands plan för återhämtning och resiliens. Stöd beviljades för sex olika projekt till ett belopp av 99,8 miljoner euro. Nu har sammanlagt cirka 219 miljoner euro beviljats i stöd. Resten av stödbesluten fattas under det första halvåret 2023. Av bevillningsfullmakten återstår 172,8 miljoner euro. Enligt budgetpropositionen för 2023 har dessutom en bevillningsfullmakt på 30 miljoner euro reserverats för investeringar i ny energiteknik.

Ansökningstiden var 20.12.2021–4.3.2022. Det lämnades in sammanlagt 86 ansökningar och söktes 1,65 miljarder euro i stöd.

Även ansökningar som gäller demonstration av ny energiteknik håller på att behandlas

Utöver stödet från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens, dvs. det så kallade RRF-stödet för energiinvesteringar, har det varit möjligt att ansöka om stöd för stora demonstrationsprojekt för ny energiteknik. I den ansökan som avslutades i slutet av augusti ingår även olika väteprojekt. För stora demonstrationsprojekt för ny energiteknik finns år 2022 finansiering på sammanlagt cirka 153 miljoner euro tillgängligt. Efter det att besluten om stöd till energiinvesteringar inom ramen för faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF) har fördröjts, pågår fortfarande behandlingen av stora demonstrationsprojekt. Största delen av besluten fattas under det första halvåret 2023. 
 
Pressmeddelande: 31 nya ansökningar om stöd för stora demonstrationsprojekt för ny energiteknik 

Energistöd kan sökas från Business Finland för energiinvesteringar vars investeringskostnader understiger 5 miljoner euro. Ansökan är fortlöpande.
 
Mer information om energistöd som beviljas av Business Finland

Ytterligare information:
Hannes Torppa, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7405
Pekka Grönlund, industriråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4815
Juho Korteniemi, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7054

Finansieras av Europeiska unionen – NextGenerationEU

 
Tillbaka till toppen