Hoppa till innehåll

En trepartsarbetsgrupp inleder beredningen av ändringar i lagen om samarbete inom företag

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 13.12.2023 10.30
Pressmeddelande

Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en trepartsarbetsgrupp som ska bereda ändringar av lagen om samarbete inom företag och frågor som gäller personalens förvaltningsrepresentation. Ändringarna är en del av regeringens helhet av arbetsmarknadsreformer.

Regeringsprogrammets åtgärder för att ändra samarbetslagen kan delas in i tre teman:

  1. En tröskel för tillämpning baserad på antalet anställda
  2. Längden på omställningsförhandlingarna
  3. Personalens styrelserepresentation

I enlighet med regeringsprogrammet utvidgar regeringen samarbetslagens tillämpningsområde till den omfattning som är möjlig enligt EU-lagstiftningen. Tillämpningsområdet omfattar således företag och sammanslutningar som regelbundet har minst 50 anställda. I nuläget tillämpas lagen på företag och sammanslutningar som har minst 20 anställda.

Den minimilängd för omställningsförhandlingar som anges i samarbetslagen halveras. Förhandlingarna ska, beroende på föremålet för förhandlingarna, i nuläget föras i minst sex veckor eller i 14 dagar.

I regeringsprogrammet står också att eventuella ändringsbehov i samarbetslagen, som reviderades 2022, bedöms vid regeringens halvtidsöverläggning, bland annat med tanke på personalens styrelserepresentation. Med styrelserepresentation avses att personalen är representerad i företagets förvaltning, till exempel i styrelsen eller i ledningsgruppen.

Arbetsgruppen tillsätts för två mandatperioder

Arbetsgruppens mandattid är 11.12.2023–20.6.2024. Under den tiden utarbetar arbetsgruppen en promemoria om höjningen av tillämpningströskeln för samarbetslagen när det gäller antalet anställda och om förkortningen av tiden för omställningsförhandlingar. Betänkandet utarbetas i form av en regeringsproposition senast den 20 juni 2024.

Arbetsgruppens andra mandattid är 1.1.2025–31.3.2025. Under den tiden behandlar arbetsgruppen arbets- och näringsministeriets utredning om ändringsbehoven i fråga om styrelserepresentation. Avsikten är att utredningen ska vara klar i slutet av hösten 2024. Vid regeringens halvtidsöverläggning våren 2025 görs en bedömning av ändringsbehoven.

I arbetsgruppen ingår företrädare för Finlands näringsliv rf, Företagarna i Finland, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, Akava och Tjänstemannacentralorganisationen STTK. Ordförande för arbetsgruppen är Nico Steiner, förvaltningsråd vid arbets- och näringsministeriet.

Mer information:
Jukka Sarhimaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047330
Nico Steiner, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 049001