Hoppa till innehåll

EU:s energiministrar siktar på att nå enighet om en ny elmarknadsmodell

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 16.10.2023 16.06
Pressmeddelande
sähkömarkkinat

EU:s energiministrar sammanträder den 17 oktober 2023 i Luxemburg till det första officiella mötet i energirådet under Spaniens ordförandeskap. Syftet är att nå en allmän riktlinje om ett förslag till förordning som gäller förbättring av elmarknadsmodellen. Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen företräder Finland vid mötet.

Syftet med kommissionens förslag till elmarknadsmodell är att bemöta de farhågor som slutförbrukarna av el, industrin och investerarna har när det gäller att skydda sig mot prisfluktuationer på marknaden. Syftet med förslaget är att förbättra konsumentskyddet, möjligheterna att ingå långfristiga energiköpsavtal samt att föreslå modeller för stödmekanismer för produktion och flexibilitet.

Målet är att göra EU:s energimarknad mer hållbar och stabil, skydda konsumenter och företag mot plötsliga prisfluktuationer på el och uppmuntra investeringar i förnybara energikällor.

Finland välkomnar förslaget till reform av elmarknadsmodellen

Finland stöder det förslag till allmän riktlinje som behandlas i rådet. Lagstiftningspaketet innehåller flera element som är viktiga för Finland. Därför anser Finland att det är viktigt att man vid mötet når enighet om en fråga som ännu är öppen och som gäller stödmekanismerna för ny elproduktion, det vill säga s.k. dubbelriktade differenskontrakt. 

Finland betonar möjlighet för medlemsstaterna att utnyttja den mest ändamålsenliga och effektiva stödmekanismen vid omfördelningen av inkomster som överstiger differensavtalens eventuella garantipris för att samtidigt undvika en orimlig administrativ börda.  

Det allmänna innehållet i förslaget till förordning och Finlands ståndpunkter har fastställts i U-skrivelsen U 3/ 2023 rd som statsrådet lämnade till riksdagen i våras.

Finland och Estland berättar om hur skador på Balticconnector påverkar energiförsörjningen

I samband med övriga frågor vid mötet informerar Finland och Estland om skadan på gasledningen Balticconnector och dess konsekvenser för ländernas energiförsörjning samt om ett fel som upptäckts i datakabeln mellan länderna. Under ledning av Centralkriminalpolisen utreder de finländska myndigheterna händelserna i anslutning till gasledningen och samarbetar nära med Estland. Den finländska försörjningsberedskapens tillstånd är stabilt och tillgången till gas har tryggats via LNG-terminalerna i Ingå och Fredrikshamn.

Kommissionen informerar också om läget för uppdateringarna av de nationella energi- och klimatplanerna (NECP). Finland lämnade sitt nationella utkast till kommissionen i slutet av juni. Kommissionen utvärderar utkasten och ger sin feedback på dem före årets slut. Medlemsstaterna ska också lämna sina planer som utarbetats utifrån feedbacken till kommissionen senast den 30 juni 2024. 

Energiministrarna ska också höra kommissionens bedömning av beredskapen inför vintersäsongen 2023–2024.

Mer information:
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 431 6518
Elina Johansson, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 301 4607
Sanna Ek-Husson, specialsakkunnig, Finlands ständiga representation vid EU, Bryssel, tfn +32 470 206 178