Hoppa till innehåll

Minister Mykkänen om störningen i Balticconnector: gassystemets tillstånd stabilt, men störningen framhäver vikten av beredskap hos de bolag som använder gas

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 8.10.2023 13.41 | Publicerad på svenska 8.10.2023 kl. 16.42
Pressmeddelande
Kai Mykkänen

I Balticconnector-gasledningen mellan Finland och Estland upptäcktes den 8 oktober 2023 på efternatten en tryckminskning i ledningen till följd av en misstänkt läcka och en störning till följd av den. Havsledningens ventiler har stängts och läckan har därmed stoppats. Gasgrid Finland Oy utreder saken för närvarande i samarbete med Estlands Elering.

Det finländska gassystemets tillstånd är stabilt och tillgången till gas har tills vidare tryggats framför allt via LNG-terminalen i Ingå.

”Ett fel i Balticconnector-gasledningen orsakar inga omedelbara problem med att trygga energiförsörjningen. Orsakerna till ledningsskadorna utreds och de fortsatta åtgärderna beror på utredningens resultat”, konstaterar miljö- och klimatminister Kai Mykkänen som minister med ansvar för energifrågor. 

”LNG-terminalen i Ingå har redan visat sig vara ytterst nödvändig med tanke på landets energiförsörjning. I den rådande situationen är det motiverat att också de bolag som säljer och köper gas effektiviserat förbereder sig på den högre efterfrågan under vintersäsongen och på tryggandet av gasförsörjningen”, betonar minister Mykkänen.

Gasgrid Finland Oy är det ansvariga överföringsnätsbolaget i Finland och bolaget informerar om hur situationen utvecklas genast när mer information finns tillgänglig på webbplatsen www.gasgrid.fi 

Arbets- och näringsministeriet följer situationen som det ministerium som ansvarar för utvecklingen av energimarknaden och tryggandet av energiförsörjningen i Finland. Ministeriet har varit i kontakt med Gasgrid, Försörjningsberedskapscentralen och de centrala samarbetsmyndigheterna samt Estlands ekonomiministerium.

Balticconnector är en cirka 80 kilometer lång naturgasledning till havs mellan Ingå i Finland och Paldiski i Estland. Båda länderna har kompressorstationer och gasöverföringsrutter på land där gasledningen är ansluten till ländernas överföringsnät. Balticconnector går genom Finlands och Estlands ekonomiska zoner och territorialvatten. Ledningen togs i bruk i december 2019. 

Ytterligare information:
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn 050 431 6518